Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Celoslovenská pacientska konferencia sa tento rok venuje právam pacientov

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 20. novembra (TASR) - Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) otvorila v piatok (19. 11.) piaty ročník celoslovenskej pacientskej konferencie. Ústrednou témou dvojdňového podujatia sú práva pacientov, ktoré v čase zhoršujúcej sa epidemickej situácie naberajú na význame. Súčasťou programu bolo slávnostné oceňovanie desiatich lekárov a desiatich zdravotných sestier. TASR o tom informovala prezidentka AOPP Mária Lévyová.

„V týchto dňoch narážame na množstvo limitov nášho zdravotníckeho systému, pre ktoré sa pacienti nevedia dostať k potrebnej liečbe aj napriek tomu, že na ňu majú nárok,“ uviedla prezidentka asociácie. Cieľom konferencie bolo podľa nej priniesť pohľad na práva pacientov a otvoriť diskusiu s kľúčovými inštitúciami a organizáciami v slovenskom zdravotníctve.
      Prvý deň konferencie sa začal blokom o právach pacientov na dostupnú liečbu z pohľadu regulátora, platcov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Podľa generálnej riaditeľky Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica Miriam Lapuníkovej je dôležité okrem optimalizácie siete nemocníc zadefinovať cestu pacienta, a to so zreteľom na odlišné potreby ambulantných a lôžkových pacientov. Výkonný riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní Michal Štofko považuje na fungovanie zdravotníctva v prospech pacienta za kľúčové nastavenie jasného a predvídateľného financovania.
      Ďalšie časti prvého dňa konferencie, na ktorom sa zúčastnilo približne 100 účastníkov, sa venovali právam pacientov na dostupnú liečbu, zlepšeniu vymožiteľnosti práv pacientov či právam detí v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti.
      Z rúk prezidentky AOPP a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) si ocenenie Môj lekár a Moja sestra prevzalo 20 laureátov, o ktorých rozhodla na základe nominácií pacientov odborná porota. AOPP udelila tiež špeciálnu cenu verejnosti na základe výsledkov hlasovania na stránke asociácie. Cenou in memoriam si pacienti uctili pamiatku zakladateľky novodobého vzdelávania v ošetrovateľstve z Martina, priekopníčky v oblasti komunitnej a paliatívnej starostlivosti Alžbety Hanzlíkovej.
      O svojom lekárovi a sestre mohla aj v tomto roku rozhodnúť široká verejnosť, a to hlasovaním v ankete na stránke asociácie. Spomedzi ocenených lekárov tak najviac hlasov získala Alžbeta Császarová, všeobecná lekárka z Galanty, a spomedzi sestier Nataša Seligová, ktorá pracuje v gastroenterologickej ambulancii na I. internej klinike Univerzitnej nemocnice L. Paustera v Košiciach.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.