Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Centrum včasnej intervencie pomôže deťom so znevýhodnením

Kategória: Spravodajstvo

Po mestách Žilina a Prešov otvorili Centrum včasnej intervencie aj v Bratislave.

Bratislava 11. júna (TASR) – Po mestách Žilina a Prešov otvorili Centrum včasnej intervencie aj v Bratislave. Zariadenie ponúka pomoc rodičom so zdravotne znevýhodnenými či predčasne narodenými deťmi. Ide o neštátnu neziskovú organizáciu, prioritne zameranú na deti do siedmich rokov.
      Zamestnaných je tu šesť odborníkov, ročne by mohli pracovať s približne 50 rodinami. "Konzultanti dieťaťu pomôžu zmierniť rozsah komplikácií a posmelia ho maximálne využiť svoje predpoklady. Rodine dajú rady ako sa adaptovať na nový život," vysvetlila riaditeľka centra Erika Tichá. K dispozícii sú fyzioterapeut, logopéd, psychológ, špeciálni či sociálni pedagógovia. Konzultácie budú poskytovať ambulantne, cestovať budú aj priamo do rodín v kraji.
      Podpora takýchto detí v ranom veku je nevyhnutná, podotkla Ingrid Brűcknerová z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP). "Ide o obdobie intenzívneho vývinu dieťaťa, napríklad v rámci schopností mozgu," uviedla.
      Bratislavské centrum bude spolupracovať s odbornými ambulanciami z DFNsP, s lekármi z ambulancií pre deti s perinatálnou patológiou a rizikom a so všeobecnými lekármi pre deti a dorast.
      Za centrami včasnej intervencie stojí nadácia SOCIA, ktorá na prevádzku centier v Bratislave, Žiline a Prešove našla finančné prostriedky od dánskeho súkromníka. Ten v období rokov 2014 až 2017 investuje do projektu vyše 1 milión eur.
      "Po roku 2017 chceme do podpory centier plne zainteresovať aj štát," povedal šéf nadácie Vladislav Matej. Novú sociálnu službu - včasnú intervenciu – zaviedla od prvého januára minulého roku novela zákona o sociálnych službách.
      Štatistiky ukazujú, že ročne sa narodí asi 55.000 novorodencov, z toho štyri percentá so znevýhodnením.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.