Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Chorých na žltačku pribúda, treba sa chrániť

Kategória: Spravodajstvo

Chorých na žltačku pribúda. Na zvýšenú chorobnosť upozornil v utorok Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ), podľa ktorého bolo k 22. novembru do Epidemiologického informačného systému EPIS hlásených 601 ochorení na vírusovú hepatitídu typu A.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, kde bolo hygienikom nahlásených 216 ochorení. Najnižšia chorobnosť bola v Žilinskom kraji, kde bolo nahlásených len sedem ochorení.
      Najčastejšie na žltačku ochoreli deti vo veku päť až deväť rokov. Vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ Jana Hamade preto rodičom radí, aby u svojich detí budovali návyk na umývanie si rúk už od útleho detstva. "Najmenší sú z dôvodu vyvíjajúcej sa imunity a užšieho sociálneho kontaktu s inými deťmi náchylnejší na ochorenia," vysvetlila.
      Ochorenie má väčšinou ľahký priebeh a končí sa uzdravením, pričom chorí sú obyčajne izolovaní v nemocnici na infekčnom oddelení. Závažnosť vírusovej hepatitídy A podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa spočíva v jej ľahkom šírení a prechodom do epidémií.
      "Preto je v čase jej zvýšeného výskytu dôležité upriamiť pozornosť na efektívnu ochranu," vysvetlil Mikas. "Najúčinnejším opatrením je aktívna imunizácia - očkovanie proti vírusovej hepatitíde A. Najdôležitejším preventívnym opatrením je dodržiavanie zásad osobnej hygieny, najmä umývanie rúk," doplnil.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.