Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc trpí každý desiaty Slovák

Kategória: Spravodajstvo

Chronická obštrukčná choroba pľúc je druhým najrozšírenejším neinfekčným ochorením a celosvetovo ním trpí asi 600 miliónov ľudí.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Chronická obštrukčná choroba pľúc je druhým najrozšírenejším neinfekčným ochorením a celosvetovo ním trpí asi 600 miliónov ľudí. Na Slovensku tvorí 20 percent z respiračných ochorení a má ju každý desiaty obyvateľ.
      Ako povedal dnes na stretnutí s novinármi v Bratislave predseda Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti Ivan Majer, pacienti s týmto ochorením pociťujú dýchavičnosť, postupne aj v pokoji a zisťujú, že vládzu oveľa menej ako predtým. Tieto príznaky nemožno však pripisovať veku, ale treba navštíviť lekára.
      "Medzi pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc nepatria len starší ľudia či dlhoroční fajčiari, hoci práve fajčenie, i pasívne, je najviac rizikovým faktorom. Medzi ďalšie negatívne faktory vplývajúce na rozvoj ochorenia patrí ovzdušie, v ktorom žijeme a pracujeme. Ohrození sú najmä pracovníci vystavení uhoľnému či cementovému prachu, sírovodíku, chlóru, smogu alebo ľudia v priestoroch dlhodobo vykurovaných uhlím či drevom," konštatoval Majer.
      Veľa pacientov má chronickú obštrukčnú chorobu pľúc vo veku 50-60 rokov, stúpa však aj výskyt u mladších ľudí i u žien, hoci štatisticky prevažuje výskyt u mužov.
      Dôležitosť včasnej diagnostiky tohto ochorenia zdôraznila aj Marta Hájková z Nadačného fondu pre zdravé pľúca. Upozornila, že ochorenie väčšinou prichádza postupne. "Na Slovensku máme všetky diagnostické a liečebné možnosti pre pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc tak ako inde vo svete", zdôraznila.
      Základom liečby tohto ochorenia je inhalačná terapia, vďaka ktorej sa liečivo dostáva priamo na miesto svojho pôsobenia. Efektívnosť liečby však závisí od schopnosti pacientov správne používať inhalátory, ktorých je viacero druhov. Preto je nutné, aby lekári či zdravotné sestry pacientom dostatočne a opakovane vysvetľovali správne používanie inhalátorov. Skúsenosti však ukazujú, že mnohí pacienti to nevedia. Potvrdila to aj vedúca fyzioterapeutka Ingrid Schmidt, ktorá už 25 rokov pôsobí so svojím tímom v nemocnici vo Viedni a venujú sa výučbe správnych inhalačných techník pacientov s chronickou obštrukčnou chorobu pľúc.
      Ako uviedla I. Schmidt, podľa jej skúseností až 80 percent pacientov nevie, ako správne používať inhalačný prístroj.
      Vzhľadom na tieto skutočnosti prítomní odborníci informovali, že na Slovensku bola vytvorená nová webová stránka - www.mojinhalator.sk. Táto stránka má pomôcť pacientom trpiacim rôznym stupňom chronickej obštrukčnej choroby pľúc naučiť sa správne používať svoj inhalátor. Pomocou krátkych inštruktážnych videí sa návštevník stránky dozvie, ako používať 11 najčastejšie predpisovaných druhov inhalátorov na slovenskom trhu.
      Nová webová stránka, ktorá je pomôckou pre pacientov aj ich rodinných príslušníkov, je spoločným projektom Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti, Nadačného fondu pre zdravé pľúca a spoločnosti Novartis Slovakia. Odborným garantom obsahu stránky je lekárka Marta Hájková.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.