Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Darovanie krvi je na akademickej pôde Univerzity sv. Cyrila a Metoda tradíciou

Kategória: Spravodajstvo

Darovanie krvi sa na akademickej pôde Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave pod názvom Kvapka krvi UCM stalo tradíciou.

Trnava 28. apríla (TASR) - Darovanie krvi sa na akademickej pôde Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave pod názvom Kvapka krvi UCM stalo tradíciou. Tento rok išlo už o dvanásty ročník. Akcia sa realizuje od roku 2011 v spolupráci s Národnou transfúznou službou Trnava.
      "Podujatie prebieha na univerzite pravidelne, na jar a na jeseň počas akademického roka. Teší nás, že darovanie krvi neostáva v úzadí záujmov a aktivít darcov. Opäť k nám zavítali študenti, pedagógovia aj zamestnanci univerzity. Na tohtoročnú Kvapku krvi UCM prišlo v stredu (26.4.) 24 záujemcov o darovanie, 19 z nich po konzultácii s lekárom mohli darovať, z toho boli štyria prvodarcovia. Spolu tak od roku 2011 darovalo krv 414 darcov," uviedol hlavný organizátor Ľubo Blišák.
      Organizátori by chceli vyzdvihnúť aj prínos v mnohonásobnom darcovstve, keďže medzi darcami je viacero pravidelných darcov. "Päťdesiaty raz daroval pedagóg Peter Gregorík, na jesennom darovaní túto hranicu pokoril zamestnanec univerzity Jozef Kšiňan," povedal Blišák. Dodal, že tradičnou tvárou počas darovania je aj rektor UCM v Trnave Jozef Matúš, ktorý prišiel osobne povzbudiť darcov svojou prítomnosťou. 
      Študent Ján Tyč patrí rovnako medzi pravidelných darcov, tentokrát sa do darovania zapojil po desiaty raz: "Darovanie krvi je záslužné a človek sa darovania ozaj nemusí báť. Riadim sa heslom, že človek nikdy nevie, kedy ju bude potrebovať, a preto sa sem aj rád vraciam."

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.