Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Detská nemocnica v Bratislave vynovila kliniku anesteziológie

Kategória: Spravodajstvo

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) dnes po rekonštrukcii otvorila Detskú kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny (DKAIM).

Bratislava 7. októbra (TASR) – Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) dnes po rekonštrukcii otvorila Detskú kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny (DKAIM). Tá poskytuje starostlivosť detským pacientom z celého Slovenska so závažnou traumou, akútnym respiračným zlyhaním, novorodencom s vrodenými vývojovými chybami či pacientom v procese onkologickej liečby a po transplantácii kostnej drene.
      Ako informoval riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela, v priestoroch kliniky vytvorili dva samostatné izolačné boxy s HEPA filtráciou, ktoré zabezpečia prísne sterilné prostredie a tri izolačné boxy. Pôvodné keramické obklady stien nahradili antibakteriálnymi nátermi, v priestoroch vymenili vzduchotechniku či vykurovacie telesá a rozvody ústredného kúrenia.
      Rekonštrukciu a modernizačné práce v hodnote 293.100 eur uhradila Nadácia Kvapka nádeje, nemocnica prispela čiastkou 19.000 eur. „Prestavba bola potrebná pre nárast pacientov po transplantácii krvotvorných buniek a pacientov s onkologickými ochoreniami, ktorí sú liečení intenzívnymi protokolmi,“ poukázala primárka Transplantačnej jednotky kostnej drene Kliniky detskej hematológie a onkológie Júlia Horáková. Izolačné sterilné boxy s HEPA filtráciou môžu podľa nej u týchto detí výrazne minimalizovať výskyt závažných infekcií v období útlmu krvotvorby a poruchy imunity. 
      Preklad na DKAIM si za posledné roky pre zhoršenie vitálnych funkcií vyžaduje asi 10 pacientov po transplantácii krvotvorných buniek a približne 40 až 50 onkologických pacientov ročne.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.