Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Dialyzačné stredisko plánuje zakúpiť nový ultrazvuk

Kategória: Spravodajstvo

Dialyzačné stredisko v Trstenej, ktoré slúži pacientom už dva roky, čaká skvalitnenie služieb.

Trstená 9. marca (TASR) - Dialyzačné stredisko v Trstenej, ktoré slúži pacientom už dva roky, čaká skvalitnenie služieb. Nový ultrazvuk by mal už v najbližších mesiacoch zjednodušiť a zlepšiť diagnostiku. TASR o tom informovala hovorkyňa prevádzkovateľskej spoločnosti, skupiny B. Braun v Českej a Slovenskej republike Lucia Kocourková.
      V súčasnosti žije na Orave v okresoch Trstená, Námestovo a Dolný Kubín s fungujúcou transplantovanou obličkou okolo 50 až 60 osôb. Lekári a sestry v Trstenej sa momentálne starajú o 37 dialyzovaných pacientov. "Dialýza v Trstenej nastúpila na cestu k dlhodobej úspešnosti napríklad aj v transplantačnom programe. Na takzvanej čakacej listine je kontinuálne zaradených priemerne sedem až deväť pacientov. Každý rok z nich predovšetkým v transplantačnom centre Univerzitnej nemocnice v Martine odtransplantujú dvoch až troch pacientov," uviedol vedúci lekár dialýzy B. Braun Avitum v Trstenej Marián Vojtko.
      Dialyzačné stredisko v Trstenej sa tiež môže pochváliť hneď dvoma rekordmankami. Jedna z nich sa dialyzuje od roku 1981 a druhá od roku 1982, obidve pacientky patria k najdlhšie dialyzovaným ľuďom na Slovensku vôbec. "Z posledného pravidelného anonymného prieskumu vyplýva, že 92 percent pacientov je vo všeobecnosti so službami dialyzačného strediska spokojných. V tých hlavných ukazovateľoch, ako je čistota a hygiena, úroveň ošetrovateľskej starostlivosti, prístup personálu a frekvencia osobného kontaktu s lekárom boli spokojní všetci pacienti," dodal s tým, že zlepšiť sa chcú pri vyladení pocitu tepla a chladu pri dialýze, ktoré pacienti vnímajú rôzne. Z dotazníka podľa neho vyplynulo, že u 87 percent pacientov začne dialýza do 15 minút po príjazde, čo je v porovnaní s ostatnými dialyzačnými strediskami nadpriemerne krátky čas.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.