Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Eurokomisia predstavuje očkovací pas: QR kódy, „digitálna brána“ a (ne-)schválené vakcíny

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Sarantis Michalopoulos, Euractiv.sk

Európske očkovacie pasy by mali znovu umožniť cestovanie po Európe. Európska komisia predstavila ich očakávaný návrh už 17. marca. Portál EURACTIV prináša podrobnosti.

Očkovanie, negatívny test alebo doklad o prekonaní choroby COVID-19? Práve to sú tri kľúčové prvky európskych očkovacích pasov, ktoré navrhuje Európska komisia.

„Ak niekto nebude môcť získať ani jeden z týchto troch elementov, mal by si cestovanie zatiaľ rozmyslieť,” uviedol pre portál EURACTIV zdroj, ktorý stál pri vzniku legislatívneho návrhu.

Nová legislatíva bude mať formu právne záväzného nariadenia. Jeho detaily budú predmetom rokovania medzi členskými štátmi, ktoré ho však tiež musí schváliť.

Bruselský zdroj spresnil, že certifikát bude mať podobu QR kódu. Kód bude obsahovať informácie, ako je meno, dátum narodenia a informáciu o zdravotnom stave človeka vo vzťahu k ochoreniu COVID-19, teda či už ochorenie prekonal, či bol očkovaný alebo má negatívny PCR či antigénový test.

Členské štáty budú musieť očkovací pas poskytnúť všetkým, ktorí spĺňajú aspoň jednu z troch uvedených podmienok. Ak sa rozhodnú osobu s očkovacím pasom pri cestovaní obmedziť, budú na to musieť mať odôvodnenie.

Povinnosť sa vzťahuje aj na samotných cestujúcich. „Európania, ktorí budú chcieť cestovať, budú mať povinnosť doložiť informácie o svojom zdravotnom stave. (…) Pre mobilitu je to kľúčové,” uviedol zdroj s tým, že nariadenie nemá v žiadnom prípade vyvolať dojem, že je očkovanie povinné.

Čo sa týka zdieľania dát, Európska komisia sa chystá otvoriť tzv. digitálnu bránu. Tá bude napojená na jednotlivé národné systémy, kam budú môcť občania krajín Európskej únie nahrávať potrebné informácie. 

Podľa informácií portálu EURACTIV sa tri najväčšie frakcie v Európskom parlamente – európski ľudovci, socialisti a liberáli – už dohodli na tom, že legislatívu schvália v zrýchlenom režime. K hladkému prijatiu nariadenia sú naklonení aj zástupcovia členských štátov.

S očkovacím pasom do reštaurácie?

Mnohé členské štáty koketujú aj s myšlienkou, že by ľuďom s európskym očkovacím pasom umožnili nielen cestovať, ale tiež využívať rôzne služby, vrátane fitness centier alebo pohostinstiev.

Európska komisia zatiaľ nič také navrhnúť neplánuje a bude skôr záležať na vôli jednotlivých štátov, potvrdil zdroj. Ak by sa krajiny dohodli na tom, že certifikáty by mali umožniť ľuďom navštevovať reštaurácie, kiná alebo verejné podujatia po celej Európe, Komisia by ich prianiam mohla vyhovieť.

Nateraz sa však zdá, že na takomto využití pasov zhoda v Únii nepanuje. Proti širšiemu využitiu pasov sú najmä krajiny Beneluxu.

Získajú certifikát aj ľudia očkovaní neregistrovanou vakcínou?

Zverejnenie návrhu odštartovalo aj diskusiu o tom, či by mali európske očkovacie pasy uznávať vakcíny, ktoré neschválila Európska agentúra pre lieky (EMA). Dôležité to môže byť najmä pre štáty závislé od cestovného ruchu.

EMA zatiaľ uznala vakcíny od spoločností Pfizer / BioNtech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Niekoľko štátov ale zvažuje nákup ruských alebo čínskych vakcín, ktoré zatiaľ pečiatka od EMA nemajú. V Maďarsku sa napríklad hojne očkuje čínskou vakcínou Sinopharm, k dispozícii majú aj ruský Sputnik V. Ten je už aj na Slovensku.

Vakcíny z východu sa tiež využívajú v štátoch západného Balkánu, teda tesnom susedstve krajín Únie. Vsádza na ne aj Afrika alebo Latinská Amerika.

„Oficiálne navrhujeme uznať vakcíny schválené EMA. Bude ale na členských štátoch, či chcú uznať aj vakcíny, ktoré EMA neschválila,“ spresnil zdroj.

Dôležité je to nielen pre Slovákov či Maďarov, ale aj ďalších občanov krajín Európskej únie, ktoré sa rozhodli ísť vlastnou cestou a nečakať na schválenie vakcín únijným regulátorom.

Týkať sa to bude aj občanov krajín mimo Únie. Pokiaľ budú cestujúci očkovaní vakcínou neschválenú agentúrou EMA, bude záležať na členskom štáte, či ich očkovanie uzná.

Prevzaté a redakčne upravené z: https://euractiv.sk/section/spolocnost/news/eurokomisia-predstavuje-ockovaci-pas-qr-kody-digitalna-brana-a-ne-schvalene-vakciny/


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.