Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Európska komisia schválila Slovensku druhú žiadosť o platbu z Plánu obnovy

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: ZMOS/Euractiv

Bratislava – 13. februára 2023 - Európska komisia Slovensku predbežne schválila druhú žiadosť o platbu z Plánu obnovy vo výške 709 miliónov eur.

Preskúmala teda, že sme splnili ďalších 14 potrebných reforiem na odomknutie peňazí, ktoré teraz môžeme využiť na posilnenie zdravotníctva alebo ochranu životného prostredia. A uznala tiež, že žiadna z predchádzajúcich reforiem nebola zvrátená. Tým teda uznala riešenie sporu o výdavkové limity.

Pozastavené výdavkové limity

Jedna z posledných kríz dnes už poverenej vlády v minulom roku sa týkala výdavkových limitov. Slovensko totiž v rámci prvej vlny reforiem z Plánu obnovy sľúbilo, že si do rozpočtu dá aj konkrétnu sumu v eurách, ktorú bez sankcií od rozpočtovej rady nebude môcť prekročiť.

Vláda to však v rozpočte na rok 2023 odmietla urobiť s odkazom na prebiehajúcu energetickú krízu. Brusel ich však upozornil, že nezavedenie výdavkových limitov by považoval za zvrátenie už prijatej reformy z prvej vlny a Slovensko by žiadne ďalšie peniaze nedostalo.

Vtedy premiér SR prišiel s náhradným riešením – do rozpočtu sa vloží formulka, že výdavkové limity nebudú uplatňované, kým sú pozastavené aj európske dlhové pravidlá. Tie sa vypli po vypuknutí pandémie COVID a doteraz neboli obnovené. Krajinám teda nehrozia sankcie, ani keď ich ročný deficit prekročí tri percentá HDP.

Nenašli dôkazy o zvrátení

Európska komisia v informácii o schválení druhej žiadosti o platbu z plánu obnovy hovorí, že nenašla dôkazy o tom, že by boli niektoré z predchádzajúcich reforiem zvrátené. To znamená, že pozastavené výdavkové limity v rozpočte na rok 2023 uznala.

Platbu ešte musí schváliť Hospodársky a finančný výbor, na základne čoho ju Komisia finálne odobrí. To by sa malo stať do štyroch týždňov. Brusel Slovensku uznal aj všetkých 14 potrebných reforiem, medzi ktoré patril zákon o odpadoch, predstavenie siete nemocníc alebo reforma dohľadu nad sociálnou starostlivosťou.

Analytici plánu obnovy však upozorňujú, že mešká míňanie týchto peňazí. Konkrétne sa obávajú, či sa stihnú implementovať najväčšie investičné projekty vrátane dvoch nemocníc. Pri peniazoch z Plánu obnovy, rovnako ako pri eurofondoch, totiž v prípade pomalého čerpania hrozí prepadnutie.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.