Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Fakulta zdravotníctva pripravila preventívnu akciu

Kategória: Spravodajstvo

Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity v Trnave v rámci Týždňa fakulty pripravila praktické ukážky poskytovania prvej pomoci.

Trnava 7. marca (TASR) -  TASR o tom informovala PR manažérka fakulty Martina Krajčírová.
      Resuscitácia je neoddeliteľnou súčasťou poskytovania prvej pomoci pri život ohrozujúcich stavoch. "Je smutné a zarážajúce, že vo väčšine európskych krajín vie poskytnúť prvú pomoc päť až desať percent populácie. Naším zámerom je priblížiť sa aspoň touto aktivitou o zviditeľnenie a edukáciu laickej verejnosti v oblasti poskytovania prvej pomoci," uviedla vedúca katedry ošetrovateľstva Andrea Botíková.
      Okrem ukážky kardiopulmonálnej resuscitácie si účastníci budú môcť zmerať hladinu cholesterolu, glykémie a krvný tlak. "Týždeň fakulty sa uskutoční v dňoch 11. až 13. marca od 9. do 12. h. Fakulta ho pripravila s cieľom prevencie a výchovy k zdravému životnému štýlu," doplnila prodekanka pre študijné záležitosti a rigorózne konanie Silvia Puteková. 
      Meranie glykémie a cholesterolu trvá len pár minút a je takmer bezbolestné. Ideálne je prísť nalačno, teda osem hodín po poslednom jedle, alebo aspoň dve hodiny po ňom. "Aj náhodným meraním sa dá zachytiť začiatok zákerného ochorenia a následne viete, že treba vyhľadať odbornú pomoc diabetológa. Na Slovensku máme dostupnú efektívnu liečbu, no napriek tomu mnoho ľudí nie je diagnostikovaných a nelieči sa," povedala Stanislava Blažíčková z katedry laboratórnych vyšetrovacích metód v zdravotníctve. 
      Doterajšie ročníky Týždňa fakulty sa konali v budove školy na Univerzitnom námestí v Trnave. "Tento rok ho realizujeme prvýkrát mimo - v sídle Trnavského samosprávneho kraja, na poliklinike a v obchodnom dome. Vychádzame v ústrety občanom mesta a kraja, ku ktorým sme takto bližšie," doplnil dekan Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity Jaroslav Slaný.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.