Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Falšovaniu receptov zabráni eHealth, MZ SR by malo urýchlene konať

Kategória: Spravodajstvo

Ak by Slovensko už malo zavedenú elektronizáciu zdravotníctva, tzv. eHealth, falšovanie receptov by bolo bez šance.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Ak by Slovensko už malo zavedenú elektronizáciu zdravotníctva, tzv. eHealth, falšovanie receptov by bolo bez šance. Povedal to lekár Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Valerián Potičný na dnešnom brífingu.
      Dôkazom toho má byť informácia zo štvrtka (3.12.), ktorá hovorí o odhalení podvodu martinskou políciou pri preplácaní liekov a výživových doplnkov na lekársky predpis. Recepty mala podľa Potičného predpisovať sestra v mene lekárky bez jej vedomia. Vydala takto 341 receptov, čím vznikla škoda v sume 20.000 eur.
      "Prišlo sa na to, pretože jedna zo zdravotných poisťovní má zavedenú elektronickú preskripciu," podotkol. Dalo sa tak teda zistiť, že predpisovanie liekov nebolo v súlade so zdravotnými kartami pacientov ani s výkazmi zdravotných poisťovní. "Ak by zdravotná poisťovňa nemala tento systém zavedený, nemuselo by sa na to prísť," povedal. Vyzval Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby "v tejto veci urýchlene konalo". Potičný pripomína, že pre falšovanie receptov už tento rok prišiel štát o niekoľko desiatok tisíc eur.
      Aj MZ SR považuje za riešenie v boji proti falšovaniu receptov elektronickú preskripciu. Je vyvíjaná v rámci eHealth. "Po jej nasadení bude pravosť každého receptu ľahko overiteľná v systéme a overenie receptu bude rovnako nevyhnutnosťou pre samotné vydanie lieku," uviedol nedávno pre TASR hovorca rezortu Peter Bubla. Na základe platnej legislatívy má eHealth fungovať pre všetkých poistencov od 1. januára 2017. Termín sa však už viackrát posúval. EHealth sa mal pôvodne do pilotnej verzie spustiť už v roku 2013.
      Elektronizácia zdravotníctva má priniesť elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami či lekárňami. Pacienti budú mať po novom vlastnú elektronickú zdravotnú knižku. V tej budú ich lekárske správy, výsledky laboratórnych vyšetrení, recepty na lieky, ako aj pacientsky sumár. Pôjde o základné informácie potrebné v prípade záchrany života. Bezpečnosť má zaistiť oddelenie klinických a identifikačných údajov pacienta.
      Súčasné preukazy poistenca nahradia elektronické. Benefity elektronizácie majú spočívať napríklad v rýchlej dostupnosti údajov o pacientovi pri stavoch ohrozujúcich život či lepšej preskripcii liekov. Tie sa majú predpisovať elektronicky.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.