Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

"Harlejáci" pozývajú na Mikulášsku kvapku krvi

Kategória: Spravodajstvo

Na Mikulášsku kvapku krvi, ktorú organizuje Harley-Davidson Prešov, pozvali "harlejáci" aj prešovských novinárov.

Prešov 3. decembra (TASR) – Na Mikulášsku kvapku krvi, ktorú organizuje Harley-Davidson Prešov, pozvali "harlejáci" aj prešovských novinárov. Odbery sa budú konať v piatok 4. decembra v zariadení Harley-Davidsom Pod Kalváriou. Ide v poradí o siedmu kvapku krvi v tomto prostredí. Za tri roky, odkedy sa odbery krvi stali pravidelnými, Národná transfúzna služba SR tu získala viac ako 200 litrov tejto vzácnej tekutiny. Informoval o tom marketingový manažér prešovského Harley-Davidson Edo Kopček.
      Odbery sa budú konať v čase od 7.00 do 14.00 h. Darca musí mať 18 rokov, vážiť minimálne 50 kilogramov, dopriať si dostatok spánku, dať si ľahké raňajky a vynechať ráno mastné jedlá. Účastníci dostanú potvrdenie pre školu alebo zamestnávateľa, že sa zúčastnili darcovstva. „Celý proces darovania krvi trvá niekoľko minút, počas ktorých odoberieme darcovi 450 mililitrov krvi,“ povedal lekár z Národnej transfúznej služby Prešov Mikuláš Hudák. 
      Piatkového odberu v prešovskom harleji sa zúčastní aj držiteľ bronzovej Janského plakety Mikuláš Palaščák. Doposiaľ daroval krv 22-krát pre Červený kríž v Humennom, Košiciach a Prešove. „Ľudský život je to najcennejšie a človek nikdy nevie, kedy bude odkázaný na cudziu  krv. Navyše, je to pre mňa to najmenej, čo môžem urobiť pre niekoho druhého,“ uviedol tento pravidelný darca.
      Kopček ďalej informoval, že všetkým darcom krvi, ktorí v piatok prídu na ich výzvu, ponúknu pohár červeného vína a šálku dobrej kávy. Večer sa uskutoční afterpárty s ochutnávkou moravských vín a koncertom kapely Backspace, ktorá zahrá naživo obľúbené slovenské a české pesničky.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.