Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

HPV vírus ohrozuje ženy aj mužov - chrániť sa môžete očkovaním

Kategória: Spravodajstvo

 Infekcia HPV (Human Papiloma Virus) patrí v dnešnej dobe k najčastejšej sexuálne prenosnej infekcii.

Bratislava 5. decembra (TASR-OTS) - Ide o vysoko nákazlivý vírus, preto sa ním počas svojho života infikuje 50 - 80 % žien aj mužov. Vďaka imunitnému systému však u väčšiny z nich infekcia spontánne ustúpi v priebehu niekoľkých mesiacov až dvoch rokov. Pokiaľ sa tak nestane, môže HPV infekcia spôsobiť vznik rakoviny krčka maternice alebo kondylómov (genitálnych bradavíc) u mužov. Na rakovinu krčka maternice každoročne u nás ochorie až 600 žien a okolo 200 na toto ochorenie zomiera. V 99% prípadoch je príčinou ochorenia pretrvávajúca HPV infekcia.
"Najúčinnejšou ochranou pred infekciou HPV je v prvom rade prevencia, a to pravidelná účasť na preventívnej gynekologickej prehliadke. Cytologické vyšetrenie steru z krčka môže infekciu odhaliť už v začiatočnom štádiu. Ďalšou mimoriadne účinnou formou prevencie proti tejto infekcii je očkovanie. Union zdravotná poisťovňa prispieva na očkovanie proti HPV infekcii nad rámec zákona, a to až do výšky 50%," povedala Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne. V rámci svojho benefitu poskytuje poisťovňa dievčatám vo veku 13 - 15 rokov 50%-ný príspevok na vakcínu SILGARD alebo CERVARIX, chlapcom vo veku 13-15 rokov 50%-ný príspevok na vakcínu SILGARD a 50 %-ný príspevok aj na vakcínu GARDASIL 9 pre dievčatá aj chlapcov vo veku 13 – 15 rokov.
Cieľom očkovania je zabrániť HPV infekcii, ktorá môže byť príčinou vzniku ochorenia. Tento typ vakcín /profylaktické/ nedokáže zabrániť rozvoju ochorenia u osôb už infikovaných, preto sa očkovanie odporúča vo veku, kedy sa aktívny sexuálny život nepredpokladá, takže infikovanie HPV vírusom nie je možné. Zároveň imunitný systém v tomto veku vyprodukuje po aplikácii vakcín najvyššie hladiny protilátok, ktoré budú u očkovaných osôb pretrvávať mnoho rokov a chrániť ich pred HPV infekciou.
Union zdravotná poisťovňa patrí dlhodobo k lídrom v ponuke benefitov pre poistencov na našom trhu a aj preto prispieva aj na rôzne ďalšie nepovinné očkovania rovnako až do výšky 50%. Ide napríklad o očkovania proti chrípke, pneumokokom, ovčím kiahňam, hepatitíde typu A, hepatitíde A+B, meningokokom, či kliešťovej encefalitíde. Union zdravotná poisťovňa navyše od 1. januára 2019 vráti doplatky za lieky a dietetické potraviny pre deti do 17 rokov (vrátane), a to v neobmedzenej výške.

Upozornenie: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.