Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Informácie o spolupráci farmafiriem a lekárov sa majú zverejnovať na webe

Kategória: Spravodajstvo

Vzťahy medzi zdravotníkmi a farmaceutickými spoločnosťami majú byť transparentnejšie.

Bratislava 2. júla (TASR) – Vzťahy medzi zdravotníkmi a farmaceutickými spoločnosťami majú byť transparentnejšie. Ministerstvo zdravotníctva si to sľubuje od novely zákona o liekoch, ktorá má od budúceho roka zaviesť nové pravidlá zverejňovania údajov o spolupráci lekárov s výrobcami liekov. Ako podľa ministerstva ukázala prax, súčasné pravidlá nefungovali a spoluprácu s farmafirmami priznávalo len minimum lekárov. Po novom ju majú preto oznamovať firmy. Dáta by sa mali zverejňovať aj na webe.
      "Spolupráca firiem a zdravotníkov je spravidla legitímna a prospešná pre pacientov. Ale známe sú aj prípady, keď zakrývala nepatričné dohody s cieľom zvýšiť predpisovanie konkrétnych liekov," hovorí Zuzana Dančíková z organizácie Transparency International Slovensko, ktorá spolupracovala na príprave zmeny s ministerstvom. Dančíková v tejto súvislosti pripomína kauzy podplácania lekárov zo strany farmafiriem v USA či Chorvátsku.
      Po novom majú o spolupráci s lekármi povinne každého pol roka informovať farmaceutické spoločnosti. Tie budú Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) posielať správu o výdavkoch na propagáciu, marketing a na peňažné i nepeňažné plnenia, poskytnutých zdravotníckym pracovníkom priamo alebo nepriamo prostredníctvom tretej osoby. Dáta následne zverejní NCZI na svojom webe, pacienti si tak budú môcť pozrieť, s akými výrobcami liekov ich lekár spolupracoval.
      Ako poukázala Dančíková, lekári často spolupracujú s farmapriemyslom a môžu sa tak dostať do konfliktu záujmov. Po novom má byť preto jasné, kto koho financuje a s akým cieľom. Súčasné nastavenie legislatívy sa tak podľa šéfa sekcie liekovej politiky ministerstva Adama Hlôška priblížili americkému modelu. USA sú známe svojou prísnou politikou v oblasti spolupráce lekárov a farmafiriem. Povinnosť zverejňovať všetky platby medzi nimi a zdravotníckymi odborníkmi tam platí od roku 2013.
      Nové pravidlá podľa Dančíkovej obmedzia priestor pre nekalé konanie, zlepšia porozumenie a posilnia dôveru pacientov a verejnosti v spoluprácu firiem a zdravotníkov. To si od novely sľubuje aj minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD).

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.