Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

K ohrozeniu pacientov v NOÚ podľa riaditeľa

Kategória: Spravodajstvo

Do kšeftovania  s liekmi bolo v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave zapojených šesť ľudí  pracujúcich na úseku prípravy cytostatík.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Do kšeftovania  s liekmi bolo v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave zapojených šesť ľudí  pracujúcich na úseku prípravy cytostatík. Polícia, na ktorú sa obrátil riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, ich obvinila z krádeže a navrhla väzobné stíhanie. So všetkými ústav okamžite rozviazal pracovný pomer. Podľa Dolinského k ohrozeniu pacientov nedošlo. „Doterajšie vyšetrovanie tieto skutočnosti nepotvrdilo,“ povedal dnes na brífingu.  
      Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa koncom októbra zariadenia zamestnanci. Keď sa podozrenia ukázali pravdepodobné, začiatkom novembra ich oznámil kriminálnej polícii, priblížil Dolinský. Vo veci sa začalo trestné stíhanie, policajti vykonali štyri domové prehliadky a jednu prehliadku nebytových priestorov. Počas nich zaistili výpočtovú techniku, cytostatiká a značnú finančnú hotovosť, informoval riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Csaba Faragó.
      Obvineným, ktorí sa ku krádeži liekov priznali, hrozí šesť až desaťročné väzenie. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovania polícia ani NOÚ k prípadu viac informácii v súčasnosti neposkytujú.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.