Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Krajiny V4 rokovali o prípravách na vakcináciu

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 3. decembra (TASR) - Spolupráca krajín V4 v boji s pandémiou pokračuje. Na pravidelnom rokovaní COVID-19 informačného V4 centra sa delegácie informovali o aktuálne platných opatreniach. Témou diskusie bola príprava na vakcináciu. Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Poľsko diskutovali aj o certifikácii zdravotníckeho vybavenia.

Zástupcovia rezortov zdravotníctva, zahraničných vecí, vnútra a dopravy opäť rokovali s ďalšími zástupcami Vyšehradskej štvorky. Koncom novembra sa stretli na pravidelnej videokonferencii COVID-19 informačného V4 centra. V prvej časti predstavili krajiny aktuálne platné opatrenia. Slovenská delegácia prezentovala výsledky ďalšieho kola plošného testovania. Zmienili sa o priebežnom zriaďovaní mobilných odberových miest, kde sa poskytuje občanom bezplatné testovanie pomocou antigénových testov. Slovenská strana prezentovala aj aktuálne podmienky platné na hraniciach. Maďarská strana hovorila o spustení dobrovoľného masového testovania zamestnancov verejných vzdelávacích inštitúcií. Česká delegácia predstavila nový protiepidemický systém založený na hodnotení rizika indexom od 0 do 100 bodov. Poliaci prezentovali fázy budúcich opatrení, ktoré budú zavádzané na základe epidemiologickej situácie.
      V druhej časti stretnutia sa delegácie venovali problematike vakcín proti COVID-19. Krajiny sa navzájom informovali o plánovaných postupoch a fázach prípravy. Maďarská delegácia sa zaujímala o logistiku. Poľská strana navrhuje zdieľať informácie o vakcinačnej stratégii krajín, akonáhle budú dostupné.
      V záverečnej časti sa štáty V4 venovali  otázke certifikácie zdravotníckeho vybavenia. Tému navrhla poľská strana, ktorá uviedla, že otázka využívania necertifikovaného vybavenia je u nich otvorená. Nie je však ich využívanie zaužívané. Slovensko používa vybavenie a pomôcky, ktoré spĺňajú EÚ certifikáciu. Čo sa týka pľúcnych ventilácií, tie sú prevažne nakupované od slovenského výrobcu. Česká delegácia priblížila, že majú legislatívnu procedúru, ktorá umožňuje schváliť produkty, ktoré nemajú certifikáciu EÚ. Táto procedúra sa využíva len výnimočne a doposiaľ bola použitá len raz. Ďalšie stretnutie je naplánované na 8.12.2020.


      Zdroj: TASR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.