Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Lekárnici pripravili aplikáciu, ktorá ukáže nežiaduce interakcie liekov

Kategória: Spravodajstvo

Pacienti by čoskoro mali dostať možnosť overiť si, či sú kombinácie liekov, ktoré užívajú, bezpečné. 

Bratislava 10. marca (TASR) - Pacienti by čoskoro mali dostať možnosť overiť si, či sú kombinácie liekov, ktoré užívajú, bezpečné. Užívanie viacerých druhov liekov súčasne môže v niektorých prípadoch spôsobiť zdravotné ťažkosti. Slovenská lekárnická komora (SLeK) preto pripravila projekt zameraný na identifikáciu nežiaducich rizikových interakcií liekov. V súčasnosti finišuje na jeho prípravách.
      "Projekt poskytne pacientom možnosť rýchleho a laicky zrozumiteľného vyhodnotenia rizika užívanej kombinácie liekov prostredníctvom webovej aplikácie, ktorá pri vyššom klinickom riziku ponúka možnosť konzultácie u lekárnikov zapojených do projektu. Podobné projekty doposiaľ poskytovali informácie iba zdravotným poisťovniam či lekárom," hovorí prezident SleK Ondrej Sukeľ. Komora chce tak do zodpovednosti za liečbu zapojiť aj pacientov.
      Aplikácia bude pacientom a lekárnikom dostupná bezplatne. Slovenská lekárnická komora tiež pripraví sériu vzdelávacích podujatí ukončených certifikátom, na ktorých sa zapojení lekárnici vyškolia v najnovších poznatkoch o liekových interakciách. Zároveň sprístupní aplikáciu študentom a pedagógom Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského pre vedecké a pedagogické účely.
      "Sme radi, že aj týmto spôsobom môžeme ako stavovská organizácia prispieť k oslavám 65. výročia založenia Farmaceutickej fakulty a symbolicky tak vyjadriť vďaku za vzdelanie tisícok slovenských lekárnikov," dodal Sukeľ, ktorý je sám jej absolventom.
      Pozitívnym prínosom aplikácie bude okrem identifikácie najčastejších rizikových kombinácií liekov poukázanie na neefektívnu terapiu, či možné duplicity a z týchto údajov vyplývajúce návrhy na efektívnejšie využívanie verejných zdrojov. Zahraničné skúsenosti poukazujú na pozitívny vplyv zapojenia farmaceutov do hodnotenia farmakoterapie jednak na výsledky pacientov, ako aj na zníženie nákladov na lieky.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.