Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Magellan prevzal dlhy voči Národnej transfúznej službe

Kategória: Spravodajstvo

Začiatkom júla spoločnosť preberala podlžnosti NTS za 5,4 milióna eur. Informujú o tom Hospodárske noviny.

BRATISLAVA 22. júla (SITA) - Pohľadávky voči Národnej transfúznej službe (NTS), ktorá je prakticky jediným dodávateľom krvi pre nemocnice, skúpila eseročka Magellan Slovakia. Ako informuje denník Hospodárske noviny (HN) vo svojom utorkovom vydaní, začiatkom júla spoločnosť preberala pohľadávky voči NTS za 5,4 milióna eur a urobila tak zatiaľ svoj najväčší obchod na našom trhu.

Konateľ Magellanu Ladislav Valábek tvrdí, že vnášajú do riešenia zadlženosti nemocníc transparentnosť. S transfúznou službou sa dohodli na mesačných splátkach od 105 do 404 tisíc eur. Podľa denníka to urobili v situácii, keď má NTS na krku dlh za 14,4 milióna eur. Riaditeľka transfúznej služby Renáta Dundová sa pre HN vyjadrila, že všetky svoje záväzky by boli schopní uhradiť, ak by im nemocnice platili. "Je monopolným dodávateľom krvi, má teda možnosť pohroziť, že ak jej nebudú platiť, nebude dodávať krv, alebo len v obmedzenom množstve,“ vyjadril sa pre noviny bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac. 

NTS tak v súčasnosti patrí k najväčším dlžníkom Magellanu, a to pre spoločnosti ako Fresenius Medical Care či Biohem, ktoré postúpili svoje pohľadávky. Na otázky HN čo ich k tomu viedlo, firmy neodpovedali. Vrátane posledných skúpených pohľadávok, dlhuje NTS eseročke celkovo cez osem miliónov eur.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.