Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Mesto Považská Bystrica kúpilo pre nemocnicu dva prístroje za takmer 60.000 eur

Kategória: Spravodajstvo

Mesto Považská Bystrica kúpilo pre miestnu Nemocnicu s poliklinikou (NsP) dva prístroje za takmer 60.000 eur.

Považská Bystrica 23. februára (TASR) - Mesto Považská Bystrica kúpilo pre miestnu Nemocnicu s poliklinikou (NsP) dva prístroje za takmer 60.000 eur. Jeden pre oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, druhý pre oddelenie hematológie a transfúziológie. NsP bude mať od mesta prístroje vo výpožičke v zmysle zásad hospodárenia s majetkom.
      Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny pribudol ultrazvukový systém, ktorý bude poskytovať pre občanov diagnostické vyšetrenia so širokospektrálnym signálom. Zároveň umožňuje vyšetrenie pacientov priamo pri lôžku, teda aj tých, ktorých kritický stav neumožňuje prevoz na oddelenie rádiológie, vyšetrenie brušnej dutiny, hrudnej dutiny vrátane vyšetrenia srdca.
      "Významný prínos bude mať prístroj najmä u pacientov, ktorým sa ťažko pichajú centrálne venózne katétre, teda zavádzanie cievok do veľkých žíl. Doteraz sa to robilo naslepo, teraz je vďaka prístroju možná vizualizácia, čiže lekár priamo vidí cievu na sonografe. Týmto spôsobom sa minimalizuje riziko poškodenia pacienta. Je to nesmierna pomoc pre kriticky chorých pacientov, ktorým hrozí zlyhanie základných vitálnych funkcií," uviedol námestník nemocnice Igor Steiner.
      Druhým prístrojom, ktorý mesto nemocnici požičia v zmysle zásad jeho hospodárenia, je automatický lis na spracovanie krvi, ktorý je určený na prípravu komponentov z darcovskej krvi. "Tento prístroj bude slúžiť na spracovávanie krvi, vďaka nemu je možné správne a v rámci najnovších metodík spracovať krv na rôzne deriváty a tým pomáhať ich potenciálnym príjemcom," ozrejmil Steiner.
      Radnica nemocnici s poliklinikou opakovane pomohla pri zabezpečení potrebných prístrojov. V minulosti pribudli na chirurgické či ortopedické oddelenia, teraz prišli na rad ďalšie. "Koncom minulého kalendárneho roka sa ukázalo, že hospodárenie mesta je veľmi dobré a prekročili sme mieru ziskovosti rozpočtu. Preto sme sa rozhodli opätovne pomôcť nemocnici a zároveň našim obyvateľom. Verím, že aj týmto krokom spoločne zlepšíme zdravotnú starostlivosť obyvateľov v našom meste," doplnil primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.