Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

MZ SR chce tento rok stabilizovať finančnú situáciu nemocníc

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 4. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR plánuje spustiť proces finančnej stabilizácie nemocníc tento rok. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na riešenie dlhov, ktoré má štát voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok.

Dôvodom narastajúcich dlhov je podľa Eliášovej aj to, že v priebehu roku 2020 boli nemocnice vo veľmi zložitej finančnej situácii aj z dôvodu vysokých a zároveň ťažko predpokladateľných nákladov súvisiacich so zabezpečením zdravotnej starostlivosti počas pandémie. "Vzhľadom na preukázateľne vyššie náklady v zdravotníckych zariadeniach a nevyhnutnosť ich finančnej stabilizácie bol uznesením vlády z 2. decembra 2020 schválený materiál Návrh finančnej stabilizácie zdravotníckych zariadení. Realizácia procesov finančnej stabilizácie sa predpokladá v priebehu roku 2021," dodala hovorkyňa.
Slovensko dlhuje dodávateľom zdravotníckych pomôcok k marcu 2021 viac ako 105 miliónov eur s lehotou úhrady 365 dní po splatnosti faktúr. Európska komisia (EK) preto upozorňuje, že krajina nedodržiava smernicu o oneskorených platbách. V prípade, že si Slovensko nezačne plniť svoje povinnosti, EK môže na štát podať žalobu na európsky súd.
Smernica vyzýva členské krajiny EÚ, aby si plnili povinnosť uhrádzať svoje záväzky voči firmám v rozsahu 30 alebo 60 dní. Združenie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED upozorňuje, že ak sa finančná situácia v zdravotníctve nebude urgentne riešiť a štát si nezačne plniť svoje povinnosti voči dodávateľom, doplatia na to predovšetkým samotní pacienti.
Zástupcovia firiem združených v asociácii SK+MED preto vyzvali kompetentných na otvorený a transparentný dialóg o dofinancovaní zdravotníctva zo štátneho rozpočtu a koncepcii riešenia pohľadávok voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok.

Zdroj: TASR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.