Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

MZ SR odporúča komunikovať so všeobecnými lekármi mailom, nie telefonicky

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Pacienti by mali pri komunikácii s ambulanciami všeobecných lekárov uprednostniť mailovú komunikáciu pred telefonickou. Informácie o postupoch pri ochorení COVID-19, ako aj fungovaní jednotlivých ambulancií možno nájsť po novom aj na webe korona.gov.sk. Opatrenia pripravilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci so samosprávami s cieľom podporiť ambulantný sektor.

MZ SR výrazne odporúča uprednostniť mailovú komunikáciu, a ak lekár do 24, prípadne 48 hodín neodpíše, obrátiť sa na web korona.gov.sk alebo na stránky samospráv. "Na stránke korona.gov.sk od pondelka (7. 2.) pribudli dva vstupy – som COVID pozitívny a Môj lekár je nedostupný," priblížila generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia MZ SR Ildikó Kukanová. Postupy pre pozitívnych na ochorenie COVID-19 sú rozdelené pre deti a dospelých.
      Oblasť zameraná na zdravotnú starostlivosť pre neplnoletú mládež ponúka prepojenie na stránku pediatridetom.sk. Hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová priblížila, že stránka rodičom ponúka informácie, čo robiť, ak sa nemôžu dovolať pediatrovi. Zároveň ponúka prepojenie na stránku príslušnej samosprávy, kde rodič nájde zoznam pediatrov, ktorí chorého lekára zastupujú, ako aj ich otváracie hodiny.
      Stránka tiež ponúka zoznam viacerých situácii a rady, ako v nich majú rodičia postupovať. Na stránke sú dostupné aj informácie a materiály týkajúce sa starostlivosti o dieťa s ochorením COVID-19, duševnom zdraví či materiál týkajúci sa multisystémového zápalovému syndrómu.
      Pokiaľ je pozitívne testovaný dospelý človek, vyplní na webe korona.gov.sk krátky formulár, ktorí pacientov rozdelí na dve skupiny podľa závažnosti ochorenia. Prvou skupinou je ľahký priebeh ochorenia, keď pacient nepotrebuje ísť fyzicky za lekárom. Po vyplnení formulára dostane všetky potrebné informácie o liečbe, ktoré by ktoré by dostal aj u svojho lekára. Taktiež čo robiť, ak sa bude stav zhoršovať.
      Druhú skupinu tvoria pacienti so stredným a ťažkým priebehom ochorenia. Po vyplnení formulára vyberú kraj, v ktorom sa nachádzajú oni alebo ich lekár, a následne budú prepojení na stránky príslušnej samosprávy. Ak je ich lekár nedostupný, k dispozícii je zoznam dostupných lekárov. Stránka tiež ponúka možnosť žiadať o predpísanie liekov, ktoré pacient cyklicky užíva a potrebuje.
      Ambulantná sféra je aktuálne plne funkčná a takmer žiadna ambulancia nie je uzatvorená bez relevantného dôvodu, ubezpečila Kukanová. Ministerstvo však očakáva, že počas vrcholu vlny variantu omikron môže byť desať až 30 percent ambulancií objektívne nedostupných, napríklad pre chorobu lekára. Dôležité je preto podľa odborníkov pripraviť sa a nastaviť systém tak, aby sa podarilo zabezpečiť pre občanov dostupnú zdravotnú starostlivosť.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.