Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

MZ SR spustilo štátom riadený skríning rakoviny krčka maternice

Kategória: Spravodajstvo

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) vo štvrtok na pôde Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave spustila štátom riadený skríning rakoviny krčka maternice.

Bratislava 7. novembra (TASR) -  Po skríningu hrubého čreva a prsníkov v rámci Roku prevencie ide o tretí druh takéhoto opatrenia, ktorý riadi štát.
       Cieľovou skupinou sú ženy vo veku 23 až 64 rokov. Ministerka zdravotníctva preto vyzvala Slovenky, aby túto možnosť využili. "Onkologické ochorenie je potrebné podchytiť čo najskôr, len tak sa môže zvýšiť úspešnosť liečby a šanca na uzdravenie," komentovala.
      Na preventívnu gynekologickú prehliadku budú pozývať ženy zdravotné poisťovne. Lekár Oliver Sádovský z NOÚ vysvetlil, že ide o jednoduché a rýchle vyšetrenie. Ster z krčka maternice pošle gynekológ na cytologickú analýzu. Prvé dva odbery sa realizujú raz ročne. "V prípade negatívnych výsledkov skríning pokračuje každé tri roky až do veku 64 rokov. Ak budú posledné tri nálezy v tomto veku negatívne, skríning sa ukončí," priblížil.
      Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že v rámci Európy je rakovina krčka maternice diagnostikovaná u viac ako 60.000 žien, z toho 28.000 úmrtí. Podľa ministerstva zdravotníctva na Slovensku každoročne diagnostikujú 600 nových prípadov, pričom 200 z nich končí úmrtím.
      Krajiny s úspešným skríningovým programom, ako Fínsko či Austrália, dosiahli vďaka tomuto opatreniu redukciu úmrtnosti o 80 percent.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.