Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

MZ vyzýva výrobcov aj distribútorov liekov, aby prispeli k humanitárnej pomoci

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 3. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyzýva výrobcov, distribútorov a držiteľov registrácie liekov a zdravotníckych pomôcok na súčinnosť pri zabezpečovaní humanitárnej pomoci pre Ukrajinu. Zároveň apeluje, aby monitorovali stav zásob. Informuje o tom na webe.

"MZ SR vyzýva všetkých výrobcov, distribútorov a držiteľov registrácie liekov a zdravotníckych pomôcok na poskytnutie humanitárnej pomoci vo forme humánnych liekov a zdravotníckych pomôcok na zmiernenie negatívnych vplyvov spôsobených vojnovým konfliktom na Ukrajine," uvádza ministerstvo.
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) už v stredu (2.3.) informoval, že rezort eviduje viaceré ponuky od nemocníc, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti či distribučných centier. "V spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) je pripravené jedno skladovacie miesto, kde sa budú veci zhromažďovať a po vybavení všetkých formálnych záležitostí, aj v rámci ostatnej humanitárnej pomoci, tam budeme lieky prevážať," vysvetlil.
Z dôvodu očakávanej zvýšenej spotreby liekov a zdravotníckych pomôcok rezort zároveň prosí o priebežné monitorovanie stavu zásob. "A v prípade potreby, zabezpečenie dostatočného množstva humánnych liekov a zdravotníckych pomôcok pre utečencov z Ukrajiny a pacientov na území Slovenskej republiky," uviedlo ministerstvo.
MZ SR, ŠÚKL a Slovenská lekárnická komora (SLeK) začiatkom týždňa požiadali všetkých, ktorí nedisponujú povolením na zaobchádzanie s liekmi a zdravotníckymi pomôckami, aby neorganizovali ich zbierky. Pripomenuli, že lieková pomoc sa koordinuje na úrovni štátu.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.