Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika

Kategória: Spravodajstvo

Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika.

Bratislava 2. marca (TASR) - Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika. Ide o ženu, ktorú minulý týždeň hospitalizovali v prešovskej nemocnici po tom, čo sa vrátila z Južnej Ameriky. Pozitívny nález potvrdilo virologické laboratórium v Hamburgu. Na brífingu v Bratislave to dnes oznámil minister zdravotníctva Viliam Čislák.
      Pacientku prepustili v dobrom stave z nemocnice ešte v piatok (26.2.). "Nemusí byť nijako izolovaná," vysvetlil Čislák s tým, že žena nikoho neohrozuje. Zika totiž nie je vírus, ktorý by sa šíril vzdušnou cestou. "Odznie ako chrípka," priblížil. Žene sa v súčasnosti neodporúča otehotnieť, nemôže tiež darovať krv, obozretná má byť aj v sexuálnom živote.
      Komár Aedes aegypti, ktorý Ziku prenáša, nie je v Európe rozšírený. "Preto ochorenia, ktoré sú v súvislosti s týmto vírusom v Európe, sú importované. To znamená, že všetci pacienti sa nakazili v krajinách, kde tento komár je," doplnil Čislák. Vírus sa môže prenášať aj cez placentu z matky na dieťa, potvrdili sa aj prípady prenosu pohlavným stykom či transfúziou krvi.
      Príznaky vírusu Zika sú obvykle mierne a trvajú dva až sedem dní. Medzi hlavné patrí zvýšená teplota, bolesti kĺbov a všeobecné, chrípke podobné príznaky. Ako chrípka sa vírus Zika prejavoval aj u pacientky z Prešova. Inkubačná doba je tri až 12 dní. Liečba spočíva v podávaní bežne dostupných liekov proti bolesti a horúčke a v dostatočnom prísune tekutín. Špecifická neexistuje. Nákaza môže prebiehať aj bez príznakov.
      Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča ženám, aby zvážili plánovanú cestu do dotknutých oblastí. Ide o krajiny Južnej a Strednej Ameriky vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov. Viacerí odborníci sa totiž domnievajú, že práve vírus Zika je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, teda defektom známym ako mikrocefália.
      Ľudia by v postihnutých krajinách mali dodržiavať viaceré preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom. Po návrate tiež treba sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia príznakov informovať o ceste lekára. Slováci, ktorí navštívili postihnuté krajiny, nemôžu darovať krv 28 dní od opustenia týchto oblastí.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.