Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Nemocnica získala päť nových monitorov dychu pre novorodencov

Kategória: Spravodajstvo

Novorodenecké oddelenie topoľčianskej nemocnice, ktorá patrí do siete regionálnych nemocníc Svet zdravia, získalo v utorok päť nových monitorov dychu v celkovej sume 400 eur.

Topoľčany 23. januára (TASR) –  Nemocnici ich venovala Nadácia Križovatka, ktorá sa usiluje vybaviť monitormi všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. 
      Topoľčianska nemocnica mala doposiaľ k dispozícii 15 monitorov dychu, ktoré už desať rokov požičiava mamičkám v prípade záujmu aj domov. Doteraz využilo túto možnosť 146 záujemkýň.
      Monitory dychu kontrolujú dýchanie dieťaťa a varujú v prípade jeho ohrozenia. Nadácia chce takto pomôcť predchádzať syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). "Monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS," skonštatovala riaditeľka nadácie Táňa Tomasch. Podľa riaditeľa nemocnice Viktora Dudáša zariadenia pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. "Kontrolujú ho a ak príde k jeho zlyhaniu, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom," povedal Dudáš.
      SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.