Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Od júla funguje nový odbor zameraný na ošetrovateľstvo

Kategória: Spravodajstvo

Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) zriadil od júla na ministerstve Odbor ošetrovateľstva a iných zdravotníckych profesií.

Bratislava 3. júla (TASR) -  "Náplňou odboru je široká škála aktivít, ktoré súvisia s ošetrovateľstvom a pôsobením jednotlivých zdravotníckych profesií v rezorte," povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.
      Odbor bude mať napríklad na starosti prípravu podkladov do návrhov zákonov a všeobecne záväzných právnych predpisov, najmä v oblasti zdravotníckych povolaní. "Dôležitou agendou odboru je koncepcia ošetrovateľstva, pôrodnej asistencie a iných zdravotníckych profesií v zdravotníckych zariadeniach. Jednou z priorít, ktoré bude uvedený odbor napĺňať, je aj analýza využívania ľudských zdrojov v ošetrovateľstve, ako aj v jednotlivých zdravotníckych profesiách," priblížila Eliášová.
      Do pôsobnosti odboru profesií patrí aj medzinárodná spolupráca v oblasti poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti, účasť na práci medzinárodných organizácií, ako aj príprava odborných podkladov súvisiacich so zabezpečovaním medzinárodných projektov a smerníc týkajúcich sa ošetrovateľstva. Formovanie stratégie rozvoja ošetrovateľstva a pôsobnosť zdravotníckych profesií v rezorte sa tak bude podľa Eliášovej opierať aj o medzinárodné dokumenty s využitím medzinárodných skúseností a najmä zohľadnením potrieb praxe.
      Obsahovou náplňou odboru je aj zavádzanie a hodnotenie štandardov, tvorba kompetencií rozsahu praxe pre zdravotnícke povolania: sestra, pôrodná asistentka, zdravotnícky záchranár, verejný zdravotník, zdravotnícky asistent, rádiologický asistent, fyzioterapeut, masér, dentálna hygienička, očný optik, zubný technik, farmaceutický laborant, zdravotnícky laborant a sanitár.
      Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek hodnotí zriadenie odboru pozitívne. "Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR akceptovalo náš návrh na opätovné zriadenie tohto odboru, ktorý bude zastupovať 40 percent zdravotníckych pracovníkov v povolaniach sestra a pôrodná asistentka a 27 percent zdravotníckych pracovníkov v ostatných odboroch. Veríme, že tento odbor a jeho vedenie bude mať silnejšie a akceptovateľné postavenie v organizačnej zložke MZ SR ako v predošlom vládnom období," reagovala pre TASR prezidentka komory Iveta Lazorová.
      Predpokladá, že si získa aj podporu samotných zdravotníkov, ktorých bude na MZ SR zastupovať a plniť úlohy pre zlepšenie ich odborných aj pracovných podmienok. "Ak chceme, aby sme posunuli ošetrovateľstvo, pôrodnú asistenciu, fyzioterapiu, urgentnú starostlivosť, verejné zdravotníctvo a ostatné odbory ďalej, obnovený odbor by mal mať náležité právomoci a príslušnú zodpovednosť," uzavrela Lazorová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.