Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Platnosť Digitálnych COVID preukazov EÚ s posilňujúcou dávkou je neobmedzená, NCZI ich prevydáva automaticky

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

V súlade s nariadením EÚ začalo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) generovať nové Digitálne COVID preukazy EÚ všetkým, ktorí absolvovali očkovanie posilňujúcou dávkou. 

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/953 má digitálny covid certifikát (DCC) po základnej očkovacej schéme platnosť 270 dní (9 mesiacov). Tí, ktorí absolvovali aj posilňujúce očkovanie (3. alebo 4. dávku), majú platnosť DCC neobmedzenú. Pri osobách do 18 rokov je neobmedzená platnosť DCC už po absolvovaní základnej očkovacej schémy.
 
V súlade so zachovaním najvyšších bezpečnostných štandardov sa budú digitálne COVID preukazy EÚ automaticky generovať každých 270 dní, a to vždy 14 dní pred uplynutím ich technickej platnosti. Pre NCZI to aktuálne znamená pregenerovanie vyše 1,7 milióna vydaných certifikátov. 
 
Predlžovanie platnosti sa týka len DCC vystavených po očkovaní posilňujúcou dávkou nad 18 rokov, v prípade osôb do 18 rokov už po základnej očkovacej schéme.
 
Vždy aktuálne certifikáty zabezpečí nastavenie automatického zasielania nových certifikátov, ktoré sa dá nastaviť prostredníctvom samoobslužného Portálu registrovaného žiadateľa, a to 24/7, bez potreby kontaktovania call centra NCZI. Stačí zadať svoj covid pass, rok narodenia a telefónne čísle, prípadne emailovú adresu, ak si nepamätáte registrované telefónne číslo.
 
Digitálny COVID preukaz EÚ s viac ako dvoma miliardami vydaných potvrdení uľahčil voľný pohyb v čase, keď sa cestovné obmedzenia považovali za potrebné, a zároveň umožnil koordinované zrušenie týchto obmedzení ihneď, ako to bolo možné. Aktuálne vydáva DCC vo svete vyše 70 krajín.   
 
Z dôvodu epidemiologickej ostražitosti ostáva systém zachovaný minimálne do konca júna 2023. NCZI aktuálne neeviduje v rámci EÚ obmedzenia v spojitosti so šírením ochorenia, pred cestou do tretích krajín odporúča overiť si situáciu na stránkach Ministerstva zahraničných vecí SR, alebo priamo v cieľovej krajine.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.