Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pľúcny ventilátor mladých slovenských vedcov sa už vyrába sériovo

Kategória: Spravodajstvo

Alternatívny objemovo regulovaný prenosný pľúcny ventilátor Q-vent, ktorý skonštruovali mladí slovenskí vedci, sa už vyrába sériovo.

Bratislava 27. apríla (TASR) -  Pľúcny ventilátor, zabezpečujúci tzv. bridging ventiláciu v podmienkach, v ktorých nie je možné využiť profesionálne zariadenie, vytvorili doktorandi na Katedre fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Samuel Furka a Daniel Furka, primár oddelenia ambulantnej chemoterapie Národného onkologického ústavu Patrik Palacka a študent Lekárskej fakulty UK Dalibor Gallik.
      Ventilátor ponúkli bezprostredne po začatí sériovej výroby Taliansku a ďalším krajinám v rámci humanitárnej pomoci prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.
      Q-vent je schopný zabezpečiť dýchanie relaxovaného a intubovaného pacienta počas 24 hodín a v prenosnom móde šesť hodín. Umožňuje regulovať dychový objem, pomerov vdychov a výdychov a počet dychov za minútu. Senzor upozorňuje na prebúdzanie pacienta a spontánne dýchanie. Systém nastaviteľných 3D-tlačených ventilov zabezpečuje oddelenie nadychovanej a vydychovanej zmesi a udržanie tlaku v pľúcach po výdychu. Ventily sú vyrobené zo špeciálneho materiálu, vyvinutého na Katedre fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý zabraňuje vytváraniu biofilmov. Filter obsahuje UV sterilizátor a špeciálnu filtračnú keramickú vložku, ktorú vyrobil 3D tlačou tím Mariána Janeka z oddelenia anorganických materiálov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Vložka sa ohrieva na vysokú teplotu a spolu s UV sterilizáciou ničí patogény prechádzajúce filtrom spolu s vydychovaným vzduchom.
      Vývoj zariadenia vedecký tím financoval z vlastných zdrojov, sériovo sa ventilátor začal vyrábať vďaka podpore dekanátu Prírodovedeckej fakulty UK a firiem Koval Systems a Embasys. Autori projektu upozorňujú, že pre pokračovanie výroby je potrebná finančná podpora, o ktorú mladí vedci požiadali viaceré inštitúcie. „Je zarážajúce, že získanie čo len minimálnej finančnej podpory projektu reprezentujúceho Slovensko v medzinárodnom kontexte je omnoho náročnejšie ako celý proces vývoja, testovania a začatia sériovej výroby prístroja,“ hovorí Samuel Furka.
      Autori projektu veria, že slovenské vládne inštitúcie podporia sériovú výrobu vyvinutého ventilátora tak, aby v najbližšej dobe bolo možné testovať Q-vent v reálnych klinických podmienkach. Taktiež veria, že s podporou slovenských regulátorov sa podarí zabezpečiť mimoriadne rýchlu certifikáciu prístroja.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.