Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Počas pandémie stúpol počet predpísaných elektronických receptov

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 5. októbra (TASR) - Počas pandémie stúpol počet predpísaných elektronických receptov. Najviac ich lekári predpísali v marci a v septembri. K utorku bolo na Slovensku predpísaných viac ako 46 miliónov e-receptov. Informovala o tom hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

 V marci lekári podľa NCZI predpísali 5.812.641 e-receptov, v septembri ich bolo 5.681.446 a v júni 5.543.788. Naopak, najmenej e-receptov sa predpísalo v júli (4.745.626), januári (4.761.557) a vo februári (4.835.085). "Elektronický recept je ekvivalentom papierového receptu, pričom klasickú pečiatku a podpis nahrádza elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka," vysvetlila Sivá.
Pacient nemusí mať k dispozícii papierový recept či poukaz. V lekárni alebo výdajni predloží svoj preukaz poistenca alebo občiansky preukaz s elektronickým čipom. Po novom môžu ľudia, hlavne seniori a mládež do 15 rokov, predložiť aj občiansky preukaz s elektronickým čipom bez podoby tváre, ktorý bol distribuovaný v auguste tohto roka. "Po identifikácii pacienta zobrazí systém lekárnikovi alebo výdajcovi zdravotníckych pomôcok všetky jeho predpísané nevydané lieky, zdravotnícke pomôcky či dietetické potraviny," vymenovala Sivá.
Pripomenula, že platnosť bežného e-receptu je sedem dní, pri výbere antibiotík je doba skrátená na tri dni. Ak bol e-recept vystavený počas ambulantnej pohotovostnej služby, je možné naň vybrať lieky do nasledujúceho dňa.
Pacient si môže liek prostredníctvom e-receptu  vyzdvihnúť v ktorejkoľvek lekárni na Slovensku. Elektronický recept bol do praxe zavedený v roku 2018.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.