Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Polyfluorované zlúčeniny a ich vplyv na zdravie skúmajú odborníci

Kategória: Spravodajstvo

Mnohé outdoorové výrobky, ako vetrovky, topánky, ktoré predávajú aj slovenské predajne zahraničných športových odevov, ale i stany a spacie vaky obsahujú polyfluorované zlúčeniny (PFC).

Banská Bystrica 24. augusta (TASR) – Mnohé outdoorové výrobky, ako vetrovky, topánky, ktoré predávajú aj slovenské predajne zahraničných športových odevov, ale i stany a spacie vaky obsahujú polyfluorované zlúčeniny (PFC). Práve tie im zabezpečujú odolnosť alebo nezmáčateľnosť. Ako v súvislosti s informáciami, že ide o škodlivé chemické látky, konštatovala Eleonóra Fabiánová, vedúca Národného referenčného centra pre hodnotenie osobnej expozície a zdravotného rizika pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, PFC sú najmä v ostatných desiatich rokoch v pozornosti odborníkov.
      Podľa nej vedecké údaje naznačujú, že tieto látky sa hromadia v životnom prostredí a zle sa v ňom odbúravajú. Toxikologické údaje sú najmä zo štúdií na zvieratách, kde sa podľa druhu PFC látky zisťujú účinky hlavne na pečeň, štítnu žľazu, pankreas či na hladiny hormónov.
      "PFC predstavujú veľkú skupinu látok, ktoré sa používajú vo svete od roku 1950 až do súčasnosti hlavne pre ich vlastnosti. Účinky na ľudí sa môžu líšiť od účinkov na laboratórne zvieratá. Údaje o zaťažení ľudí týmito látkami zo zložiek prostredia, z potravinového reťazca, odevov sa dajú zistiť pomocou tzv. biomonitoringu. Na stanovenie je potrebné príslušné citlivé vybavenie, ktoré je schopné stanoviť látky PFC a ich metabolity v telesných tkanivách (krv, moč, vlasy, nechty a pod.). Na Slovensku, žiaľ, nedisponujeme vo verejnom zdravotníctve takouto citlivou prístrojovou technikou, hoci by sme veľmi radi realizovali potrebný humánny biomonitoring. Možno tak použiť len údaje zo zahraničia," zdôraznila Fabiánová.
      Ako tiež dodala, humánnemu biomonitoringu sa venujú intenzívne v USA, Nemecku a v iných štátoch EÚ. U ľudí sa skúmajú a zisťujú účinky najmä preto, že sa kumulujú v organizme. Z tela sa vylučujú iba pomaly. Môžu negatívne pôsobiť na vývoj organizmu, rast, schopnosť učiť sa, ale napríklad môžu pôsobiť i na správanie. Zisťujú sa tiež účinky na plodnosť, negatívne hormonálne pôsobenie, popisuje sa zvýšenie hladín cholesterolu, zmeny v imunitnom systéme, negatívny vplyv na hladiny pečeňových enzýmov, prostatu, močový mechúr, semenníky. Študujú sa aj karcinogénne účinky.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.