Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Povinné členstvo lekárov v SLK nie je otázkou dňa

Kategória: Spravodajstvo

Povinné členstvo lekárov v Slovenskej lekárskej komore (SLK) nie je pre Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR otázkou dňa.

Bratislava 14. januára (TASR) – Povinné členstvo lekárov v Slovenskej lekárskej komore (SLK) nie je pre Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR otázkou dňa. O legislatívnu úpravu postavenia lekára a stavovskej organizácie žiadala komora s odvolaním sa na európsku smernicu. Zákon na Slovensku nariaďoval členstvo v komore do roku 2004.
      Európska legislatíva podľa hovorkyne rezortu Martiny Šoltésovej neukladá členským štátom povinné členstvo v komore. Ako podotkla, vyplýva z nej, že je potrebné podporovať kontinuálne vzdelávanie z dôvodu ochrany a bezpečia verejného zdravia. "Odvolávať sa na predmetnú smernicu o povinnom členstve v komore je zavádzajúce a neprípustné," doplnila.
      Prezident SLK Marian Kollár požiadavku vysvetľoval tým, že lekár je regulovaným povolaním a smernica Európskeho parlamentu hovorí, že každé regulované povolanie musí mať povinné členstvo. Poukázal na to, že legislatívne zakotvené povinné členstvo majú v súčasnosti advokáti, veterinári či architekti a za nemenej dôležité ho komora považuje aj u lekárov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.