Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Preventívne prehliadky by mali byť samozrejmé, aj keď sa ľudia cítia dobre

Kategória: Spravodajstvo

Preventívnu prehliadku by ľudia nemali ignorovať, a to ani v prípade, že sa cítia zdraví. 

Bratislava 18. februára (TASR) – Každoročne ju absolvuje len jeden z troch dospelých Slovákov. Poukazujú na to dáta Inštitútu zdravotnej politiky (IZP), ktoré inštitút zverejnil na sociálnej sieti.
      Na preventívnu prehliadku možno zájsť k svojmu všeobecnému lekárovi. "Máte na ňu nárok raz za dva roky. Ak ste darcom krvi, orgánov alebo tkanív, tak ju môžete absolvovať každý rok. Lekár zhodnotí zdravotné riziká vyplývajúce z vašej rodinnej anamnézy, vášho životného štýlu, skontroluje stav očkovania a nasleduje komplexné vyšetrenie vášho tela," informuje IZP.
       Najčastejšími príčinami úmrtí na Slovensku sú srdcovo-cievne a nádorové ochorenia. Tie v počiatočných štádiách ťažko zbadať. "Necítime bolesť a nevidíme nijaké príznaky. Práve v tomto štádiu je však najlepšie začať s liečbou a aj to je jedným z dôvodov, prečo by sme nemali preventívne prehliadky ignorovať," zdôrazňujú odborníci. V rámci prehliadky sa robia aj odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia. Čerstvo plnoletí poistenci a poistenci nad 40 rokov absolvujú aj vyšetrenie krvných tukov - cholesterolu a triacylglycerolov.
      Ako IZP dodáva, niekedy nie je ľahké nájsť si na preventívnu prehliadku čas, ale práve ten môže priniesť niekoľko ďalších zdravých rokov života.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.