Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pri útekoch a odchodoch pacientov by podľa UNLP pomohla osveta

Kategória: Spravodajstvo

Nemocniciam v Košiciach a v Prešove komplikujú prácu úteky pacientov, ako aj ukončenia hospitalizácie na vlastnú žiadosť.

Košice 5. júna (TASR) – Nemocniciam v Košiciach a v Prešove komplikujú prácu úteky pacientov, ako aj ukončenia hospitalizácie na vlastnú žiadosť. Napriek tomu, že štatistiky takýchto prípadov nevedú, podľa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach (UNLP) by pomohla osveta.
      "Odhliadnuc od faktu, že často sa jedná o neukončený diagnostický a liečebný proces, do istej miery to znamená aj administratívnu prácu navyše a komplikácie zo strany zdravotných poisťovní," povedala pre TASR hovorkyňa UNLP v Košiciach Ivana Stašková.
      Najčastejšie tento problém evidujú na pracoviskách urgentného príjmu a gynekologických pracoviskách. "Väčšinou ide o pacientov sociálne znevýhodneného prostredia a podľa nás by osveta bola v danej problematike prínosom," tvrdí Stašková.
      "Útek klasifikujeme ako mimoriadnu udalosť, ktorú je  službukonajúci personál povinný nahlásiť vedeniu. V prípade útekov je hlásenie mimoriadnej udalosti administratívnou záťažou, v prípade reverzov to nevnímame ako komplikáciu," vysvetľuje hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáta Cenková.
      "Najčastejšie evidujeme úteky na gynekologicko-pôrodníckych oddeleniach," tvrdí hovorkyňa nemocnice.
      Zdravotné poisťovne nemocniciam preplácajú náklady spojené s liečbou pacientov, ktorí predčasne ukončia pobyt v nemocnici. Pri opakovanej hospitalizácii nemocnice pacientov sankcionovať nemôžu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.