Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Rádiológia je považovaná za najinovatívnejšiu oblasť medicíny,uvádza SRS

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 8. novembra (TASR) - Rádiológia, ako odbor využívajúci aj röntgenové lúče, je v súčasnosti považovaná za najinovatívnejšiu oblasť medicíny. Nesústreďuje sa len na diagnostiku, ale aj na liečbu pacientov. Pri príležitosti pondelkového Svetového dňa rádiológie a rádiológov to uviedla Slovenská rádiologická spoločnosť (SRS).

 "Počas uplynulých 126 rokov od objavenia röntgenových lúčov prekonala rádiológia pozoruhodný vývoj. Odbor sa stal interdisciplinárnym a posúva hranice až na úroveň predpovedania vývoja ochorenia a prognózy pacienta. Súčasne má možnosť efektívnej, na mieru šitej liečby," uviedla prezidentka SRS a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre rádiológiu Viera Lehotská.
      Svetový deň rádiológie je tento rok špeciálne venovaný intervenčnej rádiológii. "Intervenčná rádiológia zásadne zmenila charakter odboru. Ponúka širokú paletu terapeutických techník vrátane liečby cievnej mozgovej príhody, rôznych ochorení ciev, rôznych typov krvácania či nádorových ochorení. Zásadným spôsobom skracuje dĺžku hospitalizácie a niektoré techniky je možné realizovať ambulantne," vysvetlil viceprezident SRS Kamil Zeleňák.
      Rádiológia v súčasnosti pacientom pomáha aj v boji proti pandémií. Lekári dokážu diagnostikovať a určiť, do akej miery sú napríklad postihnuté pľúca pacientov s ochorením COVID-19, ako aj diagnostikovať a liečiť niektoré komplikácie ochorenia COVID-19.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.