Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Rakovinu pankreasu nájdu lekári neskoro, väčšina pacientov zomiera

Kategória: Spravodajstvo

Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom rakoviny pankreasu a úmrtnosťou v Európe. Bojuje s ňou asi 800 Slovákov, ukazujú posledné dostupné štatistiky.

Bratislava 9. marca (TASR) – Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom rakoviny pankreasu a úmrtnosťou v Európe. Bojuje s ňou asi 800 Slovákov, ukazujú posledné dostupné štatistiky.
      Toto ochorenie je podľa odborníkov mimoriadne zákerné a veľkú časť pacientov čaká skorá smrť. Problém je v neskorej diagnostike, ktorú komplikujú nejednoznačné príznaky, zhodujú sa lekári. Najčastejšie sa prejavuje u mužov nad 60 rokov, zväčša so zlou životosprávou. Úmrtnosť však stúpa u oboch pohlaví.
      "Približne 90 percentám pacientov lekári rakovinu pankreasu diagnostikujú v čase, keď sa už nedá podstúpiť operačný zákrok," povedal onkologický lekár Radovan Barilla na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
      Nádor sa v tele pacienta môže nebadane tvoriť roky, situáciu podľa lekára komplikuje aj fakt, že v tele býva skrytý za ostatnými orgánmi. Na ochorenie neupozornia ani príznaky. Podľa lekára sú nešpecifické, a tak sa zväčša mylne interpretujú.
      "Pacienta bolí brucho, svrbí ho koža, človek môže stratiť na hmotnosti, môžu mu tiež zožltnúť bielka a koža. Na problém neukážu ani krvné výsledky," upozornil lekár.
      Pacientom v takomto štádiu ochorenia najviac pomáha takzvaná nanopartikulová technológia kombinovaná s inými cytostatikami, myslí si. "Pretože úspešne utlmuje príznaky a predĺži život o niekoľko mesiacov," povedal Barilla. Na Slovensku má táto liečba momentálne štatút registrovaného nekategorizovaného lieku a pacienti ju môžu dostať len po mimoriadnom schválení zdravotnou poisťovňou, čo situáciu zväčša komplikuje. Zaužívaná liečba rádioterapiou a chemoterapiou je podľa lekára nedostatočná.
      "Relatívne dobrú prognózu majú pacienti so skorou diagnostikou ochorenia. Nádor im možno chirurgicky vybrať a ak sa k tomu pridruží zaisťovacia chemoterapia, život možno predĺžiť aj o roky," povedal Barilla. Liečbu pankreasu v súčasnosti označil za obmedzenú. Podľa neho treba tlačiť na inovatívne spôsoby diagnostiky a liečby.
      "Doteraz sa nepodarilo identifikovať žiadny spoľahlivý skríningový test, ktorý by dokázal správne a včas identifikovať toto ochorenie. Aj to je dôvod, prečo sa naše združenie podieľalo na založení európskej platformy karcinómu pankreasu na pôde Európskeho parlamentu," súhlasí s lekárom Jana Pifflová Španková, zakladateľka združenia Europacolon Slovensko, ktoré zvyšuje povedomie o rakovine hrubého čreva a pankreasu.
      "Snažíme sa zabezpečiť spojenie medzi európskymi príležitosťami a národnými potrebami. To nám môže pomôcť pri tvorbe informačných kampaní, aj upozorniť na potreby v oblasti národnej legislatívy s dopadom na karcinóm pankreasu," informovala. Združenie poskytuje pacientom emočnú podporu a psychosociálne poradenstvo v Kluboch podpory pacientov v Národnom onkologickom ústave v Bratislave a vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach. Viac informácií o rakovine pankreasu a podpory pacientov možno nájsť na stránke www.europacolon.sk

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.