Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Rodičia za minulý rok opustili 335 detí, tento polrok 136

Kategória: Spravodajstvo

Rodičia na Slovensku sa za minulý rok vzdali 335 detí. Z nich 156 deklarovalo, že sa nechce starať, 126 dalo súhlas na osvojenie, 44 detí opustili matky cez utajený pôrod, šesť cez hniezda záchrany a tri našli opustené. 

Bratislava 26. septembra (TASR) – Rodičia na Slovensku sa za minulý rok vzdali 335 detí. Z nich 156 deklarovalo, že sa nechce starať, 126 dalo súhlas na osvojenie, 44 detí opustili matky cez utajený pôrod, šesť cez hniezda záchrany a tri našli opustené. Za prvý polrok tohto roka opustili rodičia ďalších 136 detí. Združenie Šanca pre nechcených dnes na medzinárodnej konferencii v Bratislave Dieťa je dar informovalo, že za tieto štatistiky môže aj zlá sociálno-ekonomická situácia na Slovensku. Na konferencii, ktorú združenie organizovalo, sa slovenské mimovládne organizácie spolu so zahraničnými hosťami venovali problémom, prečo sa biologickí rodičia vzdávajú svojich detí a ako tomu predísť.
      "Štatistiky o zvyšujúcom sa počte osamelých matiek, ktoré sa prepadajú čoraz hlbšie pod hranicu chudoby, sa stále zhoršujú," povedala Beata Dúczová zo Šance pre nechcených. Mimovládka sa spolu ostatnými organizáciami Áno pre život, Slniečko či Úsmev ako dar rozhodli, že slovenskej vláde a samosprávam pošlú otvorený list. Volajú v ňom po dialógu o problémoch matiek v núdzi. Vládu v liste žiadajú, aby týmto matkám zabezpečili podporu v oblasti bývania, aby dostali prednosť pri zostavovaní poradovníkov na prenájom bytov, alebo aby podniky, ktoré ich zamestnávajú, dostali finančné stimuly.
      "V roku 2012 sa až tretina detí na Slovensku narodila slobodným matkám, pričom najviac detí sa rodí v najchudobnejších regiónoch s najnižším vzdelaním a najvyššou nezamestnanosťou," píše sa v liste. Od samospráv pre opustené matky žiadajú dostupné byty a miesta pre ich deti v predškolskom zariadení. Zabezpečiť chcú tiež primerané financovanie pracovníkov poskytujúcich sociálne služby a zrovnoprávniť financovanie verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. "Nepôjde to bez radikálnej zmeny postoja štátu a samosprávy," uvádza sa v liste. Mimovládne organizácie tvrdia, že so štátom nechcú bojovať, ale spolupracovať.
      Zahraničné a slovenské organizácie spolu s pracovníkmi nemocníc a sociálnymi pracovníkmi plánujú poslať otvorený list aj Výboru pre práva dieťaťa OSN. Žiadajú v ňom, aby hniezda záchrany, ktoré dieťa zachránia pred smrťou, akceptovali. Chcú, aby výbor uznal, že deťom neberie právo na biologickú identitu, ale zabezpečuje im právo na život. "Veríme, že OSN bude tento názor akceptovať a prestane brojiť proti babyboxom," povedala pre TASR prezidentka Šance pre nechcených Anna Ghannamová. Pod otvorený list sa možno podpíšu aj predstavitelia štátnej správy. Tretím výstupom konferencie je návrh na odborné usmernenie, ktoré má v nemocniciach zjednotiť prax pri utajenom pôrode. Podľa Ghannamovej o tom zdravotníci nemajú dosť informácií a chce, aby rodičky plne informovali o tejto možnosti. V dokumente sa píše, že ministerstvo zdravotníctva k tomu vydá usmernenie vo svojom záväznom vestníku.
      Medzinárodnú konferenciu zastrešoval minister práce Ján Richter, ktorý prisľúbil, že s jej konečnými závermi sa bude zaoberať. Povedal tiež, že hniezda záchrany sú na Slovensku legálne a akceptované, o čom informoval aj OSN. Na konferencii sa so slovenskými združeniami stretli organizácie z USA, Veľkej Británie, Nemecka, Talianska, Švajčiarska či Rakúska.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.