Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Rodičom detí s poruchou sluchu pomôže nový portál

Kategória: Spravodajstvo

Na Slovensku sa ročne narodí asi 200 detí so sluchovým postihnutím.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Na Slovensku sa ročne narodí asi 200 detí so sluchovým postihnutím. Až 95 percent z nich príde na svet rodinám s počujúcimi rodičmi. Práve im je určený nový portál NepocujuceDeti.sk, ktorý má slúžiť ako zdroj informácií, ako dieťa so sluchovou poruchou stimulovať a rozvíjať. Rodičia a odborníci si na ňom môžu vymieňať skúsenosti a získavať vzájomné rady.
      Podľa zakladateľa portálu na Slovensku stagnuje raná starostlivosť o deti so sluchovou poruchou. "Pritom raný vek rozhoduje o zvyšku ich života. Aj mnohí odborníci na Slovensku, bohužiaľ, zastávajú niektoré názory, ktoré sú desaťročia staré a v zahraničí dávno vyvrátené," skonštatoval dnes na stretnutí s médiami v Bratislave František Majtán z občianskeho združenia NepocujuceDieta.sk, ktorý portál založil spolu so svojou manželkou. Ako ďalej podčiarkol, s ranou starostlivosťou u nepočujúcich detí by sa malo začať od pol roka života dieťaťa. "Bohužiaľ, stretávame sa aj s detičkami, ktoré majú dva roky, a ešte načúvacie aparáty nemajú. Rapídne sa u nich znížil potenciál, ktorý môžu reálne dosiahnuť, mohli mať úplne inú budúcnosť," uviedol pre TASR František Majtán.
      Manželov Majtánovcov k vytvoreniu portálu motivovali vlastné skúsenosti, keďže sami sú rodičmi dieťaťa s ťažkou sluchovou poruchou. "Portál nie je jednosmerným komunikačným nástrojom, sú tam vybudované diskusné fóra a blogy, ktoré majú rodičom umožňovať vymieňať si informácie, pýtať sa na to, čo nevedia, a informácie posúvať ďalej," priblížil autor informačný portál, ktorý bude mať aj komunitný charakter. "Našou úlohou ďalej bude motivovať komunitu, aby portál začala využívať do maximálnej možnej miery na výmenu informácií, na zdieľanie, šírenie myšlienok s cieľom, aby pomohli ostatným rodičom."
      Podporiť rodiny, v ktorých sa narodí sluchovo postihnuté dieťa, môže verejnosť prostredníctvom zbierky na portáli DobraKrajina.sk. Jej cieľom je vyzbierať cieľovú sumu 20.000 eur na prvé detské audiocentrum na Slovensku, ktoré podľa Iriny Šebovej, prednostky ORL z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave, akútne chýba. "Mnohí rodičia v súčasnosti cestujú so svojimi deťmi na vyšetrenie do Brna či Prahy. Chýbajú nám odborníci, technické vybavenie." Ako informovala Anna Podlesná z Nadácie Pontis, prispieť na potrebné prístroje môžu záujemcovia zaslaním SMS v hodnote piatich eur na číslo 834 alebo ľubovoľnou sumou cez darcovský portál DobraKrajina.sk. "Od septembra spúšťame aj aukciu športových predmetov. Viacerí športovci sa pridali k tejto verejnej zbierke a venovali rôzne predmety, ktoré budeme postupne cez tento portál zverejňovať."
      Nový portál NepocujuceDeti.sk nadväzuje na aktivity programu Mobilný pedagóg, ktorý vznikol v roku 2012 s podporou Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis. Za cieľ má pomôcť rodinám so sluchovo postihnutým dieťaťom, poskytnúť im potrebné informácie, naučiť ich, ako sa venovať dieťaťu a integrovať ho do spoločnosti. Mobilní špecialisti navštevujú rodiny dvakrát mesačne priamo doma. Formou hry rozvíjajú sluchové, komunikačné, motorické a intelektuálne zručnosti dieťaťa. Za tri roky prešlo programom 93 rodín.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.