Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Rokovania o ambulanciách pokračujú, MZ chce oznámiť riešenie do konca týždňa

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 23. januára (TASR) - Rokovania so zástupcami poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti o ich dofinancovaní naďalej pokračujú. Rezort zdravotníctva by chcel riešenie predstaviť do konca týždňa. Všetky tri zdravotné poisťovne (ZP) veria, že sa podarí dosiahnuť obojstranne akceptovateľnú dohodu. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré všetky strany poskytli pre TASR.

"Rokovania k tejto téme pokračujú aj dnes. Rezort zdravotníctva vyvíja maximálne úsilie, aby sme do konca tohto týždňa oznámili zástupcom ambulantného sektora, ale aj verejnosti, riešenie problémov súvisiacich nielen s nárastom cien energií," uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Petra Lániková. Pripomína, že na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, ktorá im bude aj naďalej zabezpečená.
        Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vzhľadom na stále prebiehajúce rokovania považuje za predčasné hovoriť o vypovedaní zmlúv ambulanciami či o spoplatnení poskytovania zdravotnej starostlivosti od februára 2023. Deklaruje, že urobí všetko pre to, aby bola poistencom aj naďalej zabezpečená zdravotná starostlivosť v rozsahu a za podmienok ako doteraz.
        Súkromná ZP Dôvera ozrejmila, že poisťovne sú v zmysle rozpočtového financovania oprávnené upraviť cenové podmienky len tak, ako určí vyhláška ministerstva zdravotníctva. "Pre ambulantný sektor je podľa rozpočtu naplánované zvýšenie na úrovni sedem a šesť percent podľa toho, či ide o všeobecných lekárov alebo špecialistov," priblížil hovorca Matej Štepianský. Dôvera pripomína, že vzniknutá situácia je výsledkom nedostatočného rozpočtu pre zdravotníctvo, ktorý nepočíta s adekvátnym zvýšením zdrojov pre ambulantný sektor. "Prípadné zvýšenie zdrojov v zdravotníctve majú v rukách zástupcovia štátu," dodala poisťovňa.

"Podľa našich informácií pod záštitou MZ SR prebiehajú aktivity respektíve stretnutia s cieľom nájsť v štátnom rozpočte dodatočné zdroje potrebné pre dofinancovanie ambulantného sektora tak, aby bolo možné ambulantným poskytovateľom navýšiť úhrady vo vyššej miere, ako je zmienených sedem či šesť percent," povedala pre TASR hovorkyňa súkromnej Union ZP Kristína Baluchová. Poisťovňa podľa jej slov k týmto stretnutiam prizvaná nebola.

Deklarovala, že Union ZP je v prípade navýšenia príjmov verejného zdravotného poistenia cez navýšenie aktuálnej platby za poistencov štátu ochotná svoju ponuku cenových podmienok pre ambulancie navýšiť. "Union ZP má aktuálne platné zmluvy s ambulantnými združeniami do 31. marca, s niektorými ambulantnými lekármi aj dlhšie," dodala Baluchová. Zástupcovia ambulantného sektora požadujú jeho okamžité dofinancovanie. Poukazujú pritom na nárast cien energií a prevádzkových nákladov, ktoré bez pomoci štátu nie sú schopní ďalej financovať. Viaceré ambulancie už preto pristúpili k zavedeniu poplatkov pre pacientov na pokrytie prevádzkových nákladov.
        Členovia Asociácie súkromných lekárov (ASL) plánujú poplatky zaviesť od 1. februára. Slovenská lekárska komora tiež varuje, že bez dofinancovania hrozí, že poskytovatelia neuzavrú zmluvu so ZP a pacient si bude musieť zdravotnú starostlivosť platiť sám.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.