Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Sestry spustili akciu hromadných výpovedí, v Žiline ich podalo 200

Kategória: Spravodajstvo

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, dnes spustili akciu hromadných výpovedí.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, dnes spustili akciu hromadných výpovedí. Prvých vyše 200 výpovedí padlo v žilinskej fakultnej nemocnici. V ostatných dňoch by mali výpovede pribúdať aj v ďalších nemocniciach. Na brífingu to dnes oznámila šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. O koľko zariadení by mohlo ísť spresniť nechcela.
      "Pristupujeme k týmto už, bohužiaľ, krajným možnostiam na základe toho, že nás nikto nepočúva... Dnes začala Žilina, ráno sme podali vyše 200 výpovedí sestier a pôrodných asistentiek, pretože už nechceli čakať," povedala Kavecká. Podľa prezidentky sesterskej komory Ivety Lazorovej ide o protest proti hrám, ktoré s nimi tri roky hrala vláda. Zákon, ktorý má upraviť platov zdravotníkov, označila za paškvil.
      "Vôbec nás neteší, že sme museli pristúpiť k tomuto kroku, pretože sme si dostatočne vedomé toho, čo bude nasledovať, že to nebude jednoduché, ale iný spôsob ako vyvinúť nátlak na zodpovedných, aby skutočne riešili serióznym spôsobom situáciu v zdravotníctve, my v súčasnosti nevidíme," skonštatovala Lazorová. Poukázala, že boj sestier nie je len o ich platoch, ale aj o lepšom zdravotníctve. 
      Akcia hromadných výpovedí otriasla slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011. Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa vtedy rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich požiadaviek. Štát následne upravil povinnosti zdravotníkov v čase krízovej situácie. Tým, ktorí by v prípade jej vyhlásenia nenastúpili do práce, tak hrozia tresty.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.