Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Sestry tvrdia, že zvýšená minimálna mzda je pre nich hrozbou

Kategória: Spravodajstvo

Sestry a pôrodné asistentky upozorňujú, že návrh nariadenia vlády zvýšiť sumu minimálnej mzdy na rok 2015 ohrozuje vyplácanie zamestnancov v zdravotníckych zariadeniach.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Sestry a pôrodné asistentky upozorňujú, že návrh nariadenia vlády zvýšiť sumu minimálnej mzdy na rok 2015 ohrozuje vyplácanie zamestnancov v zdravotníckych zariadeniach. Vláda sa tým bude zaoberať dnes.
      "Pre nás sestry je takéto zvyšovanie hrozba. Ak totiž riaditeľ nemocnice bude musieť zvýšiť minimálnu mzdu kuričovi, kuchárke, či upratovačke, bude musieť ušetriť na personáli. Samozrejme, že neuberú lekárom, ale budú chcieť ušetriť na sestrách," uviedla v stanovisku prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová. 
      Komora podľa nej rozumie, že každé zvýšenie minimálnej mzdy je pre ľudí dobré, no považuje ho skôr za nástroj vlády chrániť menej zarábajúcich ľudí.  "Veríme, že toto navýšenie sa neudeje na úkor znižovania stavov sestier v nemocniciach, ich nahradzovaním zdravotnými asistentmi či znížením príplatkov," povedala. Takéto problémy avizovala na rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru-SD) aj Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje asi 60 neštátnych nemocníc.
      Podľa Lazorovej nie je možné nahradiť sestru zdravotníckym asistentom. Ošetrovateľstvo podľa znamená, že sestra vie posúdiť aj pacientov stav a nevykonáva iba zabezpečovanie hygieny pacienta. "Ako príklad by som uviedla pacienta po chirurgickej operácii, kde je sestra povinná u neho sledovať krvácanie z operačnej rany, dýchanie, vylučovanie, reakcie na bolesť, akú polohu pacient potrebuje. A práve bezpečnosť pacienta musí byť prvoradá z hľadiska štandardných medicínskych a ošetrovateľských postupov," poukázala.
      Viaceré zdravotnícke zariadenia na Slovensku v nevyhovujúcom stave existujú podľa nej práve vďaka dostatku vzdelaných zdravotníckych pracovníkov.
      Sestry v stanovisku opäť upozornili aj na potrebu riešenia spravodlivejšieho odmeňovania vzhľadom na ich pracovnú náročnosť. Pripomenuli aj potrebu garantovania základnej zložky mzdy pre pôrodné asistentky a sestry v súkromnom sektore.
      Minimálna mzda má v budúcom roku dosiahnuť 380 eur mesačne alebo 2,184 eura na odpracovanú hodinu, čo oproti súčasnej minimálnej mzde vo výške 352 eur predstavuje nárast o 7,95 percenta. Rezort práce predkladá vláde vlastný návrh nariadenia o výške minimálnej mzdy potom, čo sa na nej nedohodli sociálni partneri. Podľa ministerstva súčasný návrh zabezpečuje to, aby suma minimálnej mzdy zamestnancovi garantovala vyšší čistý príjem, než predstavuje hranica rizika chudoby. 
      Návrh nariadenia vlády zvýšiť minimálnu mzdu je súčasťou návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky. Kabinet musí zákon schváliť a poslať do Národnej rady (NR SR) práve dnes, rovnako jeho základné parametre pošle na posúdenie Európskej komisii (EK).

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.