Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

SK-MED chce platformu na riešenie zdravotníckych problémov

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK-MED) vyzýva na vytvorenie platformy, ktorá by riešila problémy spracovania zdravotníckych dát, zachovania dostupnosti kvalitných terapií či finančný manažment zdravotníctva s cieľom dosiahnutia štandardnej platobnej schopnosti.

Bratislava 3. októbra (TASR) - SK-MED sa nazdáva, že na základe nového spôsobu odmeňovania nemocníc cez tzv. DRG, ktoré v SR funguje podľa nemeckého modelu, zlyháva vykazovanie reálnych výkonov, ako aj vykazovanie skutočnej spotreby použitého materiálu. Preto vyzýva na "akútnu konsolidáciu dát", teda aby reporty nemocníc, dáta Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) a šírené dáta zo zdravotných poisťovní reflektovali realitu.
      "Je nevyhnutné iniciovať verejnú diskusiu odborníkov na zachovanie objektivity s cieľom prijímať racionálne odborné riešenie reflektujúce reálnu situáciu. Je nutné garantovať kvalitné vykazovanie, spracovanie a deľbu dát," uviedli predstavitelia asociácie.
      "SK-MED zdôrazňuje, že DRG je prospešný a kvalitný nástroj úhradového mechanizmu, kde regulátor vykonal už viacero zásadných zmien, apeluje však na dôraz medicínsko-ekonomických rozborov, pri ktorých sa berie ohľad najmä na kvalitatívny aspekt použitia zdravotníckej pomôcky, nielen ekonomický," vysvetlila výkonná riaditeľka asociácie Katarína Danková. Načrtla tak problematiku rizika nákupu lacných materiálov s nežiaducimi následkami či riziko resterilizácií jednorazových pomôcok.
      Dodávatelia zdravotníckych pomôcok zároveň poukázali na neštandardné riešenie platobnej neschopnosti nemocníc. Tvrdia, že v rámci procesu oddlžovania nemocníc sú nútení poskytovať vysoké zľavy dlžníkom aj napriek tomu, že odvádzajú dane v plnej výške a roky nedostávajú zaplatené. Dlhodobé podfinancovanie nemocníc a zároveň aplikovanie regulačných mechanizmov podľa nich vedie k opätovnému zadlžovaniu sa. Preto by uvítali vytvorenie "funkčného mechanizmu alternatívneho financovania", aby sa štandardizoval trh "nie na úkor pacienta".

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.