Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Skleróza multiplex sa často týka mladých, môže sa prejaviť únavou

Kategória: Spravodajstvo

Roztrúsenou sklerózou trpia na Slovensku tisíce ľudí, odhaduje sa, že celkovo je asi 6500 pacientov.

Bratislava 12. mája (TASR) – Roztrúsenou sklerózou trpia na Slovensku tisíce ľudí, odhaduje sa, že celkovo je asi 6500 pacientov. Ochorenie sa najčastejšie dotýka mladých ľudí. "Je typické v produktívnom veku, čo je komplikácia pre ľudí aj pre spoločnosť," hovorí hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neurológiu profesor Peter Turčáni. Slovensko patrí podľa jeho slov medzi oblasti s relatívne vyšším výskytom ochorenia. Na 100.000 obyvateľov pripadá asi 122 chorých.
      Skleróza multiplex (SM) je najčastejšou neúrazovou príčinou invalidity mladých dospelých od 20 do 40 rokov. Ide o chronické autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda vlastnú nervovú sústavu. Hovorí sa o nej aj ako o chorobe tisícich tvárí, môže mať veľmi rôznorodé prejavy, jej vývoj sa nedá predvídať, u každého pacienta je iný. Objavuje sa bez varovania a spočiatku môže vyzerať len ako dôsledok vyčerpania, prepracovanosti či stresu.
      "Príznaky sú veľmi variabilné, ale keď má človek netypický príznak - tŕpnutie končatín, závraty, poruchy zraku, pohyblivosti, nadmernú netypickú únavu, ktorá trvá určitú dobu a nedá sa vysvetliť ničím iným, tak by mali určite navštíviť obvodného lekára, prípadne neurológa, ktorý by mal zahájiť ďalší proces diagnostiky," povedala neurologička Darina Petrleničová. Medzi najčastejšie prejavy patria únava, rozmazané alebo dvojité videnie, farbosleposť, bolesť, problémy pohyblivosti či rovnováhy, ale napríklad aj depresia či poruchy spánku.
      Ochorenie je geneticky podmienené, jeho vznik ovplyvňujú aj rôzne faktory prostredia. "Ďalšie faktory sú nie úplne známe, ale predpokladá sa, že to môžu byť určite environmentálne faktory, faktory prostredia," priblížila Petrleničová. Výskyt stúpa so vzdialenosťou od rovníka – vysoký výskyt ochorenia je v krajinách Škandinávie a Severnej Európy. Okolo rovníka sa toto ochorenie prakticky nevyskytuje. Objavuje sa tiež takmer výlučne v ekonomicky vyspelých industrializovaných krajinách, kde prevažuje energeticky bohatá strava s bohatým podielom na mastné kyseliny a cukor.
      Roztrúsená skleróza postihuje častejšie ženy ako mužov. U mužov sa obyčajne objavujú prvé príznaky roztrúsenej sklerózy zriedkavejšie ako u žien, no priebeh ochorenia býva prudší a rýchlejšie vedie k invalidite. Prvé príznaky sa obyčajne objavujú vo veku 20 až 40 rokov, ale aj v detskom veku, najmä po 12. roku a v neskoršej dospelosti nad 50. Prognózu ovplyvňuje najmä včasná diagnostika a liečba.
      Pri skleróze multiplex ničí imunitný systém ochranný obal vlastných nervových vlákien a tým ovplyvňuje ich schopnosť dorozumievať sa – prenášať nervové vzruchy. Môžu sa tak objaviť akékoľvek neurologické príznaky. Práve pre rôznorodé a nešpecifické prejavy je toto ochorenie ťažké diagnostikovať. Neexistuje žiadny test, ktorý by ho potvrdil. Ochorenie sa nedá vyliečiť, liečba však dokáže ovplyvniť jeho priebeh, oddialiť a spomaliť jeho postup k invalidite. Slovenskí pacienti majú podľa Turčániho prístup aj k najmodernejšej liečbe, ktorú hradia zdravotné poisťovne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.