Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Slovenskí mykológovia sa venujú aj osvete a zdraviu spoluobčanov

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská mykologická spoločnosť (SMS) má pestré odborno-spoločenské aktivity aj v záujme zdravia spoluobčanov.

Bratislava 7. marca (TASR) –  Medzi ne patrí dlhodobá poradenská činnosť a osveta pred užívaním jedovatých húb, keďže hubárstvo je u nás koníčkom mnohých ľudí. 
      "Aj v tomto roku máme v pláne prednášky, semináre, exkurzie do prírody, mykologický ekologický výskum v rôznych oblastiach. Od 14. mája sa začne činnosť hubárskej poradne v Slovenskom národnom múzeu (SNM), kde každý pondelok v čase od 15. do 17. hodiny sa môžu prísť záujemcovia informovať. Na jeseň budú výstavy húb v rôznych mestách a obciach. Nebude chýbať tradičné prihraničné stretnutie s českými mykológmi a pre našich členov vydáme ďalšie čísla vlastného časopisu," uviedla pre TASR Ivona Kautmanová, ktorú členovia SMS zvolili za svoju novú predsedníčku na utorkovom (6.3.) valnom zhromaždení v Bratislave.   
      Tento najvyšší orgán SMS zhodnotil vlaňajšiu činnosť. Zúčastnili sa na ňom členovia z rôznych častí Slovenska. Podľa Kautmanovej sa v budúcnosti uvažuje o vytvorení oficiálnych pobočiek SMS napríklad v Považskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Zvolene, Košiciach a inde. "Teší nás, že sa nám členská základňa pekne rozrastá," dodala Kautmanová, ktorá je mykologička Prírodovedného múzea SNM.
      SMS vznikla v roku 2000. Nadväzuje na dávnu činnosť Spoločnosti slovenských mykológov aj na aktivity pracovnej skupiny pre ochranu húb, ktorá bola v rámci Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny. V súčasnosti pôsobí pri Slovenskej akadémii vied. Jej pôsobnosť vplýva na zdravie spoločnosti, ochranu prírody aj celkového života obyvateľstva.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.