Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Starší ľudia potrebujú na Vianoce pocit, že k niekomu patria

Kategória: Spravodajstvo

Pocit osamelosti zabolí počas vianočných sviatkov viac ako inokedy. O to cennejšie pre starších ľudí žijúcich osamote je, ak im v tomto období dáme najavo, že majú koho privítať či za kým ísť.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Pocit osamelosti zabolí počas vianočných sviatkov viac ako inokedy. O to cennejšie pre starších ľudí žijúcich osamote je, ak im v tomto období dáme najavo, že majú koho privítať či za kým ísť.
      Psychologička Denisa Maderová v tejto súvislosti radí, že seniorom môže čas spríjemniť návšteva priateľov. "Treba ju dohodnúť vopred, aby sa už pár dní predtým mali na čo tešiť a aby nemali dôvod prepadať smútku z obavy, že na Vianoce budú sami," dodala Maderová.
      Pukázala tiež na to, že starší ľudia majú od istého veku pocit, že sú svojim deťom a vnúčatám na ťarchu. "Preto sa k nim na sviatky sami nehrnú, ale v kútiku duše očakávajú, že ich pozvú medzi seba," uviedla psychologička.
      Empatickí by sme mali byť podľa psychologičky aj vo chvíli, ak nás naši známi, žijúci osamote, pozvú na obed počas jedného zo sviatočných dní. "To, že sa ich domov na chvíľu zaplní a oni môžu konečne navariť pre viac ako len jednu osobu, im dodá veľa radosti do života, z ktorej budú žiť ešte dlho po sviatkoch," prízvukuje psychologička.
      Dodáva, že nielen počas koncoročných sviatkov by sme mali mať na pamäti, že aj my raz môžeme byť v starobe rovnako osamelí. "A budeme sa báť momentov, v ktorých nebudeme cítiť, že k niekomu patríme," dodala Maderová.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.