Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ŠÚKL: Dostupnosť liekov s ranitidínom sa neobnoví, majú im pozastaviť registráciu

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 25. septembra (TASR) - Lieky s účinnou látkou ranitidín, ktoré pred rokom stiahli zo slovenského trhu, nebudú viac dostupné. Po preskúmaní ich prínosov a rizík na pôde Európskej liekovej agentúry sa odporúča preventívne pozastavenie ich registrácie. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Lieky, ktoré sa používali na liečbu a prevenciu ochorení spôsobených nadmernou kyselinou v žalúdku, stiahli pre prítomnosť nečistoty N-nitrózodimetylamín (NDMA). Je klasifikovaná ako látka, ktorá by mohla spôsobiť rakovinu. Bežne sa nachádza v ovzduší či niektorých potravinách, nápojoch a tabakových výrobkoch. V nízkych množstvách sa nepovažuje za rizikovú.

Dostupné údaje podľa ŠÚKL nepreukázali zvýšené riziko onkologického ochorenia pri užívaní ranitidínu. Množstvo nečistoty v liekoch s obsahom ranitidínu však prevyšuje povolené limity a jej vznik nebol dostatočne objasnený. V prípade objasnenia vzniku nečistoty a splnenia povolených limitov môže byť registrácia liekov s obsahom ranitidínu obnovená, ozrejmil ŠÚKL.

Ranitidín užívali pacienti, ktorých pálila záha či majú žalúdočné vredy. Na Slovensku sú registrované vo forme injekcií a tabliet. "Ak ste užívali liek Arnetin, Ranital, Ranitidine Accord alebo Ranisan 150 mg, vhodnú alternatívu vám predpíše váš ošetrujúci lekár. V prípade, že ste užívali liek Ranisan 75 mg, o alternatíve sa môžete poradiť s lekárnikom," vysvetlila Jurkemíková.

Zdroj: TASR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.