Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ŠÚKL POTVRDIL NELEGÁLNY REEXPORT LIEKOV ZO SLOVENSKA V HODNOTE VIAC AKO ŠTYRI MILIÓNOV EUR

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: ŠUKL

Vývoz prebiehal v čase obmedzenej dostupnosti liekov v 17 lekárňach v Bratislavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Uvedeným spôsobom boli len za obdobie február až apríl v rozpore so zákonom vyvezené zo Slovenska lieky v hodnote približne 4 100 000 EUR. Jednalo sa prevažne o cytostatiká, imunosupresíva a imunoglobulíny.

„Vykonali sme cielené inšpekcie na celom území SR, pričom sa v uvedených lekárňach potvrdil protizákonný vývoz liekov do zahraničia,“ oznámil riaditeľ ŠÚKL Peter Potúček. Tieto lekárne na základe falšovaných lekárskych predpisov, alebo opakovane použitých receptov, objednávali lieky z tzv. emergentného systému, ktorý je určený výhradne na situácie, kedy liek nie je dostupný na trhu a objednaný liek má byť vydaný pacientovi.

Získané lieky však lekárne sprostredkovali na ďalší predaj do  inej lekárne. „Prostredníctvom národného verifikačného systému, ktorým je možne na základe špecifických údajov sledovať pohyb každého jedného balenia lieku, bolo zistené, že lieky boli vyvezené do zahraničia,“ dodal Potúček.

Keďže sa jedná o obzvlášť závažné porušenie zákona, navyše v čase obmedzenej dostupnosti liekov, navrhuje štátny ústav udelenie pokuty, a to v hornej polovici zákonnej sadzby za uvedený delikt, ktorý môže udeliť Ministerstvo zdravotníctva SR. Na základe doposiaľ získaných informácii budú inšpektori ústavu pokračovať v cielených inšpekciách aj v ďalších lekárňach podozrivých z tejto činnosti.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.