Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ŠÚKL, SLeK a MZ SR dôrazne neodporúčajú liekové zbierky jednotlivcov

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

 Bratislava 1. marca (TASR) – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), Slovenská lekárnická komora (SLeK) a Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dôrazne neodporúčajú, aby boli lieky súčasťou bežnej humanitárnej pomoci jednotlivcov pre Ukrajinu. Apelujú na to v spoločnom stanovisku. Reagujú tak na zvýšený záujem verejnosti o výdaj voľnopredajných liekov, ale aj liekov viazaných na lekársky predpis. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.
      Pripomínajú, že lieky spadajú pod samostatnú kategóriu tovaru, ktorá pri prevoze cez hranicu zo zákona podlieha zvýšenému monitorovaniu a osobitnej colnej kontrole. "Navyše, počas celej doby prevozu aj skladovania musia byť splnené špeciálne podmienky uskladnenia liekov, napríklad teplota, vlhkosť, ktoré si vyžadujú adekvátnu dokumentáciu," upozorňujú.
      Okrem toho, že individuálne iniciované zbierky liekov a následné zaobchádzanie s nimi predstavuje porušenie zákona, hrozí tiež riziko poškodenia zdravia, najmä pri liekoch na lekársky predpis. Nie je totiž podľa nich možné garantovať kvalitu, bezpečnosť a účinnosť liekov, ktorých pôvod nie je zrejmý, a ktoré pochádzajú z domácich zásob či akéhokoľvek neoprávneného zdroja.
      Štátne inštitúcie preto žiadajú všetkých, ktorí takéto zbierky organizujú a nedisponujú povolením na zaobchádzanie s liekmi a zdravotníckymi pomôckami, aby od tohto konania upustili. Otázku zdravotnej starostlivosti je potrebné prenechať kompetentným štátnym orgánom. "Lieková pomoc sa koordinuje na úrovni štátu. Jednotná koordinácia zabezpečuje rovnomernú distribúciu a zamedzuje vzniku možnej nedostupnosti liekov," pripomínajú.
      Tým, ktorí chcú pomôcť utečencom z Ukrajiny, odporúčajú, aby radšej finančne podporili niektorú z humanitárnych organizácií.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.