Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ŠÚKL zakázal v januári vývoz štyroch liekov

Kategória: Spravodajstvo

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal v januári vývoz štyroch liekov za hranice Slovenska. Ide o lieky Xeplion, Viread, Yentreve a Clexane, informuje ústav na svojom webe.

Bratislava 21. januára (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal v januári vývoz štyroch liekov za hranice Slovenska. Ide o lieky Xeplion, Viread, Yentreve a Clexane, informuje ústav na svojom webe. Vývoz týchto liekov za hranice stopol ŠÚKL už viackrát aj v minulosti.
      Viread užívajú pacienti s HIV, Xeplionom sa lieči schizofrénia, liek Yentreve je na liečbu Parkinsonovej choroby. Clexane sa používa pri liečbe tromboembolických porúch. Lieky mali byť distribuované podobne ako v minulosti do Dánska, Nemecka, Veľkej Británie, Litvy či Českej republiky. Ich cena je tam vyššia ako na Slovensku.
      Vývoz liekov sa v SR monitoruje od roku 2013. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vyviezť liek. ŠÚKL vývoz nepovolí, ak je liek v SR nedostatkový a jeho vývozom by sa ohrozila dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Slovenskú legislatívu v súčasnosti preveruje Európska komisia (EK).

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.