Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ŠÚKL zakázal vývoz ďalšieho lieku za hranice

Kategória: Spravodajstvo

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal tento mesiac vývoz ďalšieho lieku za hranice Slovenska. Ide o liek Yentreve na liečbu Parkinsonovej choroby.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal tento mesiac vývoz ďalšieho lieku za hranice Slovenska. Ide o liek Yentreve na liečbu Parkinsonovej choroby. Vývoz lieku sa plánoval do Nemecka, Litvy a Veľkej Británie. 
      ŠÚKL už v septembri zakázal vývoz viacerých liekov do zahraničia. Mali smerovať najmä do Nemecka, Dánska, Holandska, Veľkej Británie, Česka a Litvy. Išlo o liek Neulasta, ktorý sa používa na zvýšenie počtu bielych krviniek po chemoterapii, ako aj onkolieky Tyverb, Tarceva a Sutent. Zakázal sa aj vývoz lieku Viread pre pacientov s HIV či hepatitídou typu B.
      Vývoz liekov sa monitoruje od vlaňajška. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vyviezť liek. ŠÚKL vývoz nepovolí, ak je liek v SR nedostatkový a jeho vývozom by bola ohrozená dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Slovenskú legislatívu v súčasnosti preveruje Európska komisia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.