Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Svetový deň hygieny rúk (5. 5.): čistými rukami chránite pred infekčnými ochoreniami seba i okolie

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: ÚVZ SR

Čisté ruky prispievajú k bezpečnejšiemu prostrediu okolo nás. Čím väčšia časť ľudí dodržiava zásady a primeranú frekvenciu umývania rúk, tým čistejšie sú aj mnohé povrchy či objekty, s ktorými denne prichádzame do kontaktu.

Až 80 % infekcií sa šíri neumytými rukami. Pôvodcovia ochorení sa totiž môžu nachádzať na bežne používaných predmetoch, ako sú napríklad držadlá vo verejnej hromadnej doprave, držadlá na nákupných košíkoch, kľučky, tlačidlá zvončekov a výťahov, či vodovodné batérie,“ hovorí hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Zatiaľ čo mnohé patogény na povrchoch pretrvávajú len niekoľko hodín, iné môžu vo vhodných podmienkach prežiť aj niekoľko dní až týždňov, a tak môžu byť potenciálne pôvodcom nákazy. Pôvodcov ochorení si totiž môžeme z povrchov a predmetov okolo nás prostredníctvom rúk nevedomky zaniesť do tela. 

Každý človek má tendenciu priebežne sa dotýkať tváre bez toho, aby si to uvedomoval. Patogény sa takto prostredníctvom znečistených rúk dostávajú do blízkosti nosa, úst a očí, cez ktoré sa môžu dostať do tela. Pred mnohými bežnými patogénmi sa našťastie dokážeme účinne chrániť častou a dôslednou hygienou rúk.

Každý, kto si zodpovedne umýva či dezinfikuje ruky, chráni seba a aj ľudí vo svojom okolí. Patogény vďaka tomu nešíri na okolité povrchy, spoločné zariadenia v domácnosti a kancelárii, alebo na rôzne príslušenstvo, ktorého sa v priebehu dňa dotýkajú ďalší ľudia (napr. kľučky, vypínače, platobný terminál či dotykové zariadenia, kopírka, volant, ovládač, mobilný telefón či tablet, rúčka na chladničke, mikrovlnke či kávovare). 

„Mechanickým umývaním rúk pomocou mydla a vody odstraňujeme choroboplodné mikroorganizmy a tým obmedzujeme ich šírenie. Preto je hygiena rúk prvým predpokladom zabráneniu vzniku infekčných ochorení,“ uviedol hlavný hygienik SR. 

Praktický návod pre dôslednú hygienu rúk

Na to, aby ste si dôkladne umyli ruky, nestačí len opláchnuť si ich teplou vodou, to je iba začiatok. Po opláchnutí si ruky poriadne namydlite - očiste rúk venujte ideálne štyridsať sekúnd až minútu.

Ruky si umývajte bez prsteňov, hodiniek a náramkov. Napeneným mydlom si umyte dlane, chrbát rúk, miesta medzi prstami, taktiež oblasť v okolí nechtov a pod nechtami. Až potom si ruky opláchnite a vždy dôkladne usušte jednorazovou utierkou alebo čistým uterákom.

Správne osušenie rúk po umytí je neoddeliteľnou súčasťou hygieny rúk. Zabraňuje kontaminácii z rúk na potraviny, povrchy a zariadenia, pretože prenos mikroorganizmov je pravdepodobnejší z mokrej pokožky než zo suchej. Riadnym osušením rúk sa zároveň odstráni aj značné množstvo mikroorganizmov – sušenie uterákom či jednorazovou utierkou totiž trením okrem vlhkosti odstraňuje aj patogény.

Kedy je potrebné umývať si ruky:

  • po každom  návrate domov (do práce...) z vonkajšieho prostredia,

  • pred a po návšteve nemocnice, lekára,

  • po ceste v prostriedkoch hromadnej dopravy,

  • pred, počas a po príprave jedla,

  • pred konzumáciou jedla,

  • po každom použití toalety,

  • pred manipuláciou s bábätkom a po výmene znečistenej plienky,

  • po manipulácii so zvieratami a ich krmivom,

  • po manipulácii s odpadom a odpadovým košom,

  • po vyčistení nosa, kašľaní a kýchaní – pri kašli a kýchaní si ústa nezakrývajte dlaňou, dôležité je použiť jednorazovú papierovú vreckovku a ihneď po použití ju zahodiť do odpadkového koša,

  • počas choroby,

  • pri akomkoľvek pocite nečistých rúk.


Podrobný obrázkový návod ako si správne umývať či dezinfikovať ruky 
nájdete tu (kedykoľvek si ho môžete vytlačiť a umiestniť k umývadlu).

umyvanie_ruk_navod


Neumyté ruky môžu mať vážne dôsledky

Nedostatočná hygiena rúk môže viesť k ochoreniam tráviaceho traktu (tzv. vírusovým hnačkovým ochoreniam: rotavírusová a norovírusová hnačka, žltačka typu A), k ochoreniam kože a slizníc, k respiračným infekciám (nádcha, chrípka) a tiež k infekciám rán. U imunodeficientných osôb a  nemocničných pacientov je riziko nákazy vyššie a nebezpečnejšie ako u zdravého človeka. V dôsledku ochorenia alebo invazívnych zákrokov, ktoré podstúpili, majú zníženú imunitu.

Prostredníctvom kontaminovaných rúk nás ohrozujú napríklad črevné vírusy, ako je norovírus či rotavírus, ale tiež mikroorganizmy šíriace sa okrem kvapôčok dychového sekrétu aj kontaktom. Je to napríklad vírus chrípky, ale aj cytomegalovírus, ktorý je nebezpečný pre tehotné ženy. Závažné sú napríklad aj stafylokoky, zvlášť ak ide o ich rezistentnú formu nazývanú MRSA,“ hovorí prof. MUDr. Mária Štefkovičová, PhD., MPH, hlavná odborníčka hlavného hygienika pre epidemiológiu a vedúca Národného referenčného centra pre prevenciu a kontrolu nozokomiálnych nákaz na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Dôslednou hygienou rúk chránite seba, svoje najbližšie okolie či zraniteľné skupiny ľudí. Čisté ruky skutočne zachraňujú životy, nepodceňujte túto jednoduchú, dostupnú a účinnú formu prevencie.

Vedeli ste že?:

 Pomôžete šíriť myšlienku Svetového dňa hygieny rúk aj prostredníctvom sociálnych sietí, podeľte sa so svojím okolím o grafiky navrhnuté Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (kliknutím sa zobrazí väčšie rozlíšenie obrázka):


ECDC_hygiena_ruk1 ECDC_hygiena_ruk2 ECDC_hygiena_ruk3


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.